3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Ruimte voor Sinterklaas

sintquote-ruimtevoorsinterklaas

Met Sinterklaas in Nederland is de tijd van cadeautjes geven en krijgen weer aangebroken. Hoe kunnen we dat rijmen met ons verlangen naar meer ruimte en naar minder spullen?

Geen sinterklaas vieren is geen optie, tenzij je geen kinderen hebt. Dan kun je dit feest rustig aan je voorbij laten gaan, maar als je wel kinderen hebt, of kinderen in je naaste omgeving waar jij ook bij betrokken bent, dan zul je het terecht niet willen skippen.

Alles of niks?

Gelukkig is er wel een alternatief tussen niets doen en je kinderen overladen met cadeau’s. Hoe kun je de hoeveelheid spullen/speelgoed van je kinderen verminderen in plaats van dat er alleen maar meer bij komt, terwijl je toch meedoet aan het Sinterklaasfeest?

Samen opruiming houden

Je zou kunnen beginnen om samen met je kind(-eren) eens opruiming te houden in hun speelgoed. Het is erg belangrijk dat je dit goed en positief aanpakt. “Wat maak jij er toch altijd een troep van op je kamer! Je kunt hier niet meer lopen van de rotsooi!” is bepaald geen aanbevelenswaardige manier om dit aan te pakken.

Positieve aanpak

Je bespreekt met je kind(-eren) dat er waarschijnlijk met Sinterklaas wel nieuwe spullen bij zullen komen. Omdat het nu al erg vol is, gaan jullie samen uitzoeken wat weg kan. Naar de zolder (bijv. voor een kleiner broertje of zusje) naar een vriendje of vriendinnetje, of naar de kringloopwinkel of een goed doel.

RUIMTE maken voor NIEUWE dingen

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Niets kan altijd hetzelfde blijven. Wie kunnen jullie blij maken met de spullen waar hij of zij op uitgekeken is?

Een goede bestemming

Er is een actie voor kinderen die nooit cadeautjes krijgen met Sinterklaas. “Sint voor elk kind” Die zijn ook heel blij met goed speelgoed wat jullie niet meer hoeven. Leer je kind de vreugde van een ander blij maken en van loslaten wat nu niet meer past. Ze hebben ook een Facebookpagina.

Twijfeldoos

Voor spullen die je kind graag wil houden, maar waar het nu niet meer mee speelt, kun je een ‘twijfeldoos’ maken. Die zet je dan weg in een kast of op zolder. Mist hij in de komende maand iets uit die doos, dan mag het eruit gehaald worden. Zo niet, dan gaan die spullen alsnog weg.

Niets weggooien

Gooi nooit goed speelgoed (of goede andere spullen) in de vuilnisbak. Zorg dat het ding een goede herbestemming krijgt. Dat is respectvol naar het voorwerp en naar het milieu. Laat je kind zelf mee denken over nieuwe bestemmingen van zijn ‘oude’ spullen. Zijn spullen kapot, dan mogen ze natuurlijk wel in de vuilnisbak.

Gooi ook NOOIT iets van je kinderen (of je partner!) weg, zonder dat ze dat weten!
Je beschadigt hun vertrouwen en dat maak je niet snel weer goed. Ook leren ze niet om zelf bewust afscheid te nemen van hun spullen. Het kan ze zelfs aanzetten tot hamstergedrag!

Hulp bij afscheid nemen

Je kunt eerst een FOTO maken van de spullen die weggaan en waar je kind nog aan gehecht is, of was. Het kan daarbij behulpzaam en leuk zijn om ritueel afscheid te nemen van een geliefd voorwerp. Zo weet ik van een kind dat van zijn speen af wilde, maar het toch wel erg moeilijk vond. De ouders hebben toen een soort ceremonie bedacht waarbij de speen aan een speciale ballon werd opgelaten en uitgezwaaid.

Een voorwerp bedanken

Marie Kondo, de populaire opruimgoeroe, heeft het er ook over: een voorwerp bedanken voor de diensten die het jou heeft bewezen. Een mooi gebaar voor spullen waar je een band mee hebt gekregen, maar die je nu wilt laten gaan.

Afscheid en welkom

Maak van deze Sinterklaas een feest van AFSCHEID van oude dingen en een WELKOM voor nieuwe dingen, door er samen ruimte voor te maken.

Deze tip krijg je van Jalada Goddijn-Koopmans, professional organizer en coach. Opruimen betekent voor Jalada: ruimte laten ontstaan. Ruimte om te doen wat je écht graag wilt. Niet door maar lukraak van alles weg te gooien, maar door bewuste keuzes te maken. Opruimen en weggooien is niet hetzelfde! Ze vertelt hier meer over op www.opruimen.org

Jalada schreef al eerder voor deze website. Jalada’s tips…


€12,50 korting 100 Wegwijzers naar Ruimte

Leuke Actie: €12,50 korting 100 Wegwijzers naar Ruimte!

Plaats een reactie ».

Geef een reactie


Extra bonussen als je een van de spellen bestelt!

Chai kruiden + bisschopswijnrecept

Bisschopswijn wordt extra lekker als je deze maakt met Chai kruiden! Om dit te kunnen ervaren krijg je 30 gram Chai en het geheime bisschopswijnrecept van Biothee bij je bestelling opgestuurd.

Het Grote Sinterklaas Kookboek 2 recepten uit Het Grote Sinterklaas Kookboek

Iedereen die het Sinterklaas Surprisespel aanschaft, krijgt als extra bonus 2 lekkere recepten uit Het Grote Sinterklaas Kookboek van Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jacht. Het gaat om het recept voor schuimletters en voor snoepfiches. Deze recepten zijn speciaal uitgezocht om te kunnen gebruiken bij "Chocolade Anagram" (surprisespel) en het Surprisespel Oefenbord (extra download).

Klik hier voor alle aanbiedingen in de webshop