3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Een nieuwe traditie voor pakjesavond

Sinterklaasviering
Het Sinterklaasfeest wat wij in Nederland vieren, staat bol van tradities:

  • We kennen allemaal het ritueel van schoentje zetten.
  • We hebben speciaal snoepgoed wat alleen in deze maanden verkrijgbaar is.
  • En we hebben allemaal gewoontes voor het vieren van pakjesavond.

We zijn met z’n allen stevig aan deze tradities gehecht, zoals ook de zeer emotionele ophef over alle kritiek op ‘onze’ zwarte Piet mooi illustreert.

Het Sinterklaas Surprisespel: puur uit frustratie

Mijn idee van een geslaagde pakjesavond: lootjes trekken, surprises maken, gedichten schrijven. Zo deden we dat in mijn familie en zo doen we dat in een groot deel van Nederland. Mijn kinderen echter vonden er niets aan. De gedichten snapten ze niet; op hun beurt wachten wilden ze niet. Om gek van te worden!

Gevolg: zeuren, graaien, boze vader en moeder, drama’s!echt, echt, echt belangrijk zijn. Sinterklaas tradities horen daar wat mij betreft niet bij. Pakjesavond hoort gewoon een feest voor iedereen te zijn en als de halve familie in een keurslijf moet om de andere helft een plezier te doen, dan klopt het niet. Dus ging ik op zoek naar alternatieve manieren om leuk Sinterklaas te vieren.

Het dobbelsteenspel? Nee, natuurlijk niet!

Als je de traditionele surprises en gedichten overboord wilt zetten, maar ook geen genoegen neemt met een zak kadootjes de huiskamer in smijten, dan is het best lastig om iets anders te vinden. Eigenlijk heb ik nooit iets anders kunnen vinden dan het dobbelsteenspel – en alle varianten hierop. Ze hebben allemaal één ding gemeen: de lol van de avond zit in het afpakken en doorschuiven van kadootjes.

Dat ging ‘m dus niet worden, want als je bij jonge kinderen kadootjes gaat afpakken en doorschuiven, dan krijg je een nog groter drama dan wanneer je ze dwingt om stil te zitten en naar gedichten te luisteren.

Het geheim: alles SAMEN doen

Sinterklaas Surprisespel anno 2005

Sinterklaas Surprisespel anno 2005


Er zat niets anders op dan zelf een manier te verzinnen om Sinterklaas te vieren. En om een lang verhaal flink in te korten, het resultaat hiervan is het Sinterklaas Surprisespel. Eerst met elkaar een spelletje doen, daarna pas je kadootje openmaken. Met de focus op samen spelletjes spelen, ongeacht wie het kadootje krijgt.

En het werkt! Wij hebben sindsdien ieder jaar supergezellige pakjesavonden gehad. Het werkt inmiddels niet alleen voor mijn gezin; het werkt ook voor vele honderden andere gezinnen.

Schimmeltje prik en Taai-taai happen

Schimmeltje prik en Taai-taai happen

Ook voor kinderen met een label

Sterker nog, het werkt zelfs voor gezinnen met anders-dan-anderen kinderen. Kinderen met dyslexie, met ADHD, met autisme, met een verstandelijke beperking – ze vinden deze manier van pakjesavond vieren één groot feest. Maar dat ontdekte ik allemaal veel later pas, toen de moeders van deze gezinnen me spontaan bedankjes begonnen te schrijven. (Een aantal hiervan kun je zelf lezen in de ervaringsverhalen.)

Iets kunnen betekenen geeft een goed gevoel

Sinterklaas Surprisespel - nieuwe editie 2015 Een Sinterklaasspel uitgeven, daar word je niet rijk van. Je werkt jezelf drie slagen in het rond en nadat alle gemaakte kosten dan zijn afgetrokken, blijft er bar weinig over voor de huishoudpot. Ik snap best dat de spellen uitgevers er geen brood in zagen.

Ieder jaar komt dan ook het moment dat ik denk: “Ik ben helemaal gestoord dat ik dit weer doe. De website bijwerken, berichten schrijven, schoenkadootjes bedenken. En wat levert het uiteindelijk op?”

Maar ja, dan komen de berichten van alle geslaagde Sinterklaasavonden. Sommige puur enthousiast en vrolijk. En van andere – van de moeders met die anders-dan-anderen kinderen – ben ik soms tot tranen toe bewogen. Ik heb wat kunnen betekenen voor al die gezinnen! Wow… En dan weet ik weer: daar doe ik het eigenlijk voor.

Jullie allemaal bedankt dus, dat ik dit mag doen!

Patricia Ritsema van Eck
Patricia Ritsema van Eck
(aka Pietje Patricia)

Plaats een reactie ».

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Patricia Stam: "We zijn een gezin met inmiddels kinderen in de leeftijd van 0 t/m 10 jaar waarvan 2 kinderen met een stoornis binnen het autistische spectrum. Wij hebben 4 jaar geleden het surprisespel gekocht, omdat we de avond voor alle leeftijden - we vieren sinterklaasavond altijd ook met opa en oma erbij - leuk en aantrekkelijk wilden maken.

Samen zoeken we met de kinderen spellen uit die we willen doen met het sinterklaasavond. We doen echt alles samen. De kids hebben hun eigen taak zoals lekkers verzorgen, drinken inschenken, enz. Iedereen geniet die avond. De gespannen sfeer rond de kadootjes is verleden tijd, alles gaat in de rust, lekker ontspannen en volop genieten.

Wij vinden het een topper en een goed, leuk en echt een super spel. Kids vragen er ieder jaar weer om (zelfs de opa’s en oma’s). Ik moet het niet in mijn hoofd halen om het niet te spelen :-) Is dus een echte aanrader!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Ontzettend leuk spel!
Ook heel geschikt om een kinderfeestje mee te organiseren."

Martine Bakx - eigenaar van Verkleedwinkel Artoek

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...