3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

De aandacht verleggen naar gezellig samenzijn

Daarnet kwam ik op de site van ’t Kukeluusje de volgende 5 tips tegen voor een geslaagde pakjesavond:

  1. Houd het aantal pakjes beperkt.
  2. Zorg dat alle kinderen even veel pakjes hebben.
  3. Zorg dat alle kinderen om de beurt een pakje krijgen.
  4. Laat het kind dat net een pakje gekregen heeft, na het uitpakken hiervan, een pakje voor een ander kind uit de zak halen.
  5. Maak een aparte zak voor de volwassenen voor als de (jongste) kinderen op bed liggen.

(Dit is slechts de samenvatting. Het complete verhaal kun je hier lezen…)

Bovenstaande tips zijn een goede start. Als aanvulling hierop zou ik willen suggereren dat je de aandacht weghaalt bij de kadootjes. Bij deze tips draait alles nog steeds om de pakjes.

Als ouder kun je je echter ook afvragen: vieren we Sinterklaas vanwege de kadootjes of vanwege de gezelligheid en het samenzijn?

Als je dit laatste belangrijk vindt, dan kan ik je aanraden om aan alle pakjes kleine opdrachtjes te koppelen. Met jongere kinderen (peuters, kleuters) zijn simpele dingen al genoeg: eerst samen het lievelingsliedje zingen van degene voor wie het pakje is; laat iedereen een kunstje zien waar jij goed in bent (koprol, gekke bek, met je oren wapperen); doe eerst iets liefs voor iemand anders (knuffel, iets te drinken inschenken, compliment geven) etc.

Naarmate ze ouder worden, voeg je er moeilijkere opdrachten aan toe, zoals een quiz spelen met elkaar, een pepernoten estafette doen, een speurtocht door het huis. Op die manier voedt je ze langzaam maar zeker op voor het ‘echte’ Sinterklaas surprisewerk waar we in Nederland patent op hebben. (Deze site staat inmiddels vol met spelsuggesties.)

Dit is de manier waarop ik Sinterklaas ben gaan vieren met ons gezin. Allemaal begonnen omdat ik horendol werd van het gegraai en gezeur om het volgende pakje van mijn toen nog jonge kinderen (7, 5 en een tweeling van 1). Inmiddels zijn ze 15, 13 en 2x 9 jaar oud en vinden we allemaal Sinterklaas weer het aller-, aller-, allerleukste feest van het jaar!


Nadat ik bovenstaande reactie geplaatst had, ben ik nog even gaan rondgluren op de rest van de website. ’t Kukeluusje is een webwinkel voor houten kinderspeelgoed.

Ik heb zelf 10 jaar geleden in een speelgoedwinkel gewerkt waar ook vooral dit soort speelgoed verkocht werd. Heerlijk materiaal! En het blijft eindeloos goed. Wat een verschil met de plastic rommel die je zoveel ziet en die het vaak nog geen 24 uur meegaat. Als je dus nog een mooi kadootje zoekt, kan ik je van harte aanraden om hier even te gaan snuffelen!

Houten speelgoed van ’t Kukeluusje: www.kukeluusje.nl

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Mirjam: "Afgelopen zaterdag Sinterklaas gevierd. Mijn oudste dochter van 8 riep meteen bij het zien van de cadeautjes en inmiddels zeer bekende plaatjes: ‘o leuk we gaan het spel weer doen!’. Lieve woordjes, mooie liedjes, stoere kunstjes ... na 3x nog steeds zeer geslaagd. Dus volgend jaar weer!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Met het Sinterklaas Surprisespel draait het om met elkaar samen zijn. Gezellig samen zijn dus, precies zoals het sinterklaasfeest bedoeld is!"
De redactie van SinterklaasFan.nl

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...