3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Gehaakte boekenlegger


Met een klein bolletje garen en een haaknaald maak je heel makkelijk een klein kadootje.

 1. Dit is het basislijf:
  • Haak 4 lossen, dan een halve vaste in de eerste steek en verder rond haken.
  • In iedere steek 2 vasten (totaal 8 steken), dan een tweede toer met in iedere steek 2 vasten (=16 steken) en dan een derde toer met in iedere tweede steek 2 vasten (=24 steken).
  • Nu een ronde halve vasten haken, en daarna een ronde vasten (steeds 24 steken).
  • Dan minderen, in de eerste toer steeds de derde en vierde steek samenhaken (=18 steken), dan de tweede en de derde steek samenhaken (=12 steken), en dan de eerste en tweede steek samenhaken totdat er geen steken meer over zijn, afhechten.
 2. Je hebt nu een plat ‘kussentje’, het lijf. Maak nog zo’n kussentje voor de kop maar dan kleiner, ga bij 16 steken al over op een ronde halve vasten en een ronde vasten.
 3. Haak een hele lange ‘staart’, ongeveer 50 lossen, haak de staart vast aan het grote rondje en haak daarna terug door in iedere losse een halve vaste te maken.
 4. Nu nog zorgen dat het dier ergens op lijkt:
  • Kattenoortjes: 4 lossen, terughaken en 1 halve vaste, 1 vast en een stokje haken (het wordt een driehoekje).
  • Beren- of panda oren: 6 lossen haken, vastmaken in de eerste steek met een halve vaste, 1 losse maken en dan aan de buitenkant in iedere losse een vaste haken.
  • Voor grotere (olifants)oren: meer toeren aan de buitenkant haken.
  • De staart kan ook met een kwastje afgewerkt worden of dikker gemaakt door extra toeren te haken (of vasten ipv halve vasten)
 5. De afwerking: naai de kop op het lijf, met kraaltjes maak je ogen (of gebruik plakoogjes). Een pailletje voor de neus en snorharen van een zwart draadje, of juist een hele bos. De giraf heeft een nek tussen het lijf en de kop.

Geen zin om zelf een boekenlegger te haken? Voor slechts €2,50 kun je er een bestellen bij HaakAan!

Dit cadeau idee krijg je van Adriënne Baars, auteur van leuke informatieve haakboekjes en bedenker van “Haak aan – voor innovative haak- en knutselprojecten”. Adriënne’s haakpatronen voor beestjes, bloemetjes en meer vind je op www.haakaan.info. Hier heeft ze ook een webwinkel waar ze allemaal leuke haakboekjes en -knutsels verkoopt…
Plaats een reactie »

2 reacties

 • marianne
  - 12 juli 2012 | Permalink

  ik zie wel een beschrijving van de boekenlegger alleen hoe ziet de boekenlegger eruit???????
  m.koopman@live.nl

  • Pietje Patricia
   - 8 november 2012 | Permalink

   Ja, dat was idd niet helemaal duidelijk! Ik heb inmiddels een afbeelding toegevoegd.

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Karin: "Wij hebben zaterdag het spel gedaan met 9 personen... van 11 tot 73 wat een feest... we hebben zo gelachen... de tranen vaak over de wangen... ruim vier uur bezig geweest... een echte aanrader!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"De Sinterklaas Surprisespellen werken op de lachspieren en dat geeft een ontspannen sfeer. De focus ligt daardoor op het samen zijn en minder op de pakjes. Sinterklaas is weer ons leukste feest ooit!"
Mireille Mettes - bedenker van MIR methode

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...