3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Suikervrije speculaasbrokken

Suikervrije speculaasbrokken van Nanne Hoogland Wil je lekker smullen tijdens de Sinterklaas-dagen, maar eet je liever geen suiker en bloem? Deze speculaasbrokken zijn vrij van geraffineerde suikers. Als je glutenvrije havermout gebruikt, zijn ze ook nog eens glutenvrij!

Ik ben dol op de specerijen die in speculaas zitten. Wil je een lekker huisparfum? Bak deze speculaas, daar kan geen spray of geurkaars tegenop.

Je kunt het beslag het beste een nacht in de koelkast laten rusten. Dan worden de smaken wat ‘ronder’. Maar als je niet kunt wachten, dan kun je de speculaas ook direct bakken!

Nodig voor twee grote speculaasbrokken van circa 15 x 10 cm:

  • 1 eetlepel (rijst)melk;
  • 100 milliliter rijststroop (dat staat gelijk aan 130 gram) (te koop bij de biologische winkel, bijvoorbeeld van het merk Horizon);
  • 150 gram havermout;
  • 75 gram biologische roomboter of (ontgeurde) kokosolie;
  • 1 theelepel bakpoeder;
  • ¼ theelepel zeezout;
  • 1 eetlepel arrowroot of maizena;
  • 6 afgestreken theelepels speculaaskruiden;
  • 50 gram amandelschaafsel of grofgehakte, blanke amandelen.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Vermaal de havermout in de keukenmachine tot meel. Dit kan enkele minuten duren. Heb je geen keukenmachine? Vervang de havermout dan door speltmeel of boekweitmeel.
  3. Smelt in een pannetje de boter of kokosolie met de rijststroop. Blijf roeren. Als het bijna gesmolten is, kun je het vuur uitzetten.
  4. Voeg het bakpoeder, zeezout, arrowroot of maizena en de specerijen bij de havermout in de keukenmachine. Meng door elkaar.
  5. Giet de gesmolten boter en rijststroop bij het havermoutmengsel. Laat de machine draaien tot het een egale massa is.
  6. Giet het beslag in twee porties op de bakplaat. Het beslag kan wat uitlopen tijdens het bakken, dus giet niet te dicht op elkaar en ook niet te dicht op de randen.
  7. Je kunt het beslag wat uitstrijken tot rechthoeken. Bestrooi met amandelen of amandelschaafsel en druk lichtjes aan.
  8. Zet de bakplaat in de oven en bak 20-25 minuten tot de randjes lichtbruin zijn. De speculaasbrokken worden pas knapperig als ze zijn afgekoeld.

Laat afkoelen op de bakplaat, breek in grote stukken en serveer op een mooi schaaltje. Smullen!

Dit recept krijg je van Nanne Hogeland. Nanne’s grote hobby is koken. De afgelopen jaren ontwikkelde ze veel recepten voor lekkere, zoete taarten zonder suiker. Ze bestelde het Sinterklaasspel via de crowdfundingactie en bleek zelf ook met een crowdfundingproject bezig te zijn bij www.voordekunst.nl. Je kunt haar nog steeds steunen: doneer €25,- en ontvang een gesigneerd exemplaar van haar heerlijke kookboek Zoet zonder suiker
Plaats een reactie ».

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Annemarie: "Ook wij hebben super genoten van het sinterklaas surprise spel! Ook al zijn we met oudere kids en veel volwassenen het was bere gezellig. Het spel pieten op het dak was echt een topper net als de sint en pietjes race. Het huis werd bijna afgebroken zo fanatiek ging een ieder te keer. Tot volgend jaar!!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Dit moet wel het favoriete spel van de Sint zijn!"
Ester & Silvia - oprichters van www.gezinspiratie.nl

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...