3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Hutspot zoals tijdens Leidens ontzet

Oer-hollands recept, daterend uit het ontzet van Leiden. Het is in de loop der eeuwen wel enigszins veranderd qua ingrediënten, omdat de aardappel (uit Amerika) en de wortel (uit Afganistan) pas later in de lage landen hier gangbaar werden. In 1574 werd de hutspot gemaakt met pastinaken en uien.

(Neem over op het menu werkblad in onze gratis Pakjesavond Planner)

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram gesneden uien,
  • 500 gram gesneden wortels,
  • 1 kilo aardappels,
  • 400 gram klapstuk.

Bereidingswijze

Klapstuk aanbraden, water erbij en zolang laten sudderen als de verpakking aangeeft. Aardappels schillen en in stukken snijden. Uien en wortels snijden. Laatste 30 minuten van het sudderen, doe je de aardappelen, ui en wortel bij de klapstuk. Als alles gaar is, klapstuk eruit vissen, de overige ingrediënten grof stampen en klaar!

Hutspot kun je goed een dag van te voren klaarmaken. Warm op 5 december de hutspotpan op op een pan met kokend water (au-bain-marie – dit duurt enkele uren).

Bereidingstijd: 25 minuten

Dit recept krijg je van Oda van Breemen uit Oegstgeest. Oda heeft ruim 12 jaar in Leiden gewoond en maakt altijd hutspot op 3 oktober.
Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Paméla Meerman-Versloot: "We hebben het surprisespel gespeeld met 13 volwassen scouts en we hebben gelachen! Ik wist niet zeker of de opdrachten van de stickers zouden werken maar iedereen zong hard mee met de liedjes en ook zwarte vegen uitdelen gebeurde erg fanatiek. Pieten op de nok, zaktrappelen, huilen da’s pas lachen hebben we echt om gelachen.

De dag erna heb ik het ook nog met mijn 16 scouts gespeeld (10-15 jaar) en ook zij hebben een hoop lol met het spel gehad. Levende (pieten)knoop, discopiet en de snoepgoed estafette vonden zij erg leuk.

Bedankt voor het leuke spel, ik ga het zeker vaker gebruiken en waarschijnlijk volgend jaar ook met de uitbreidingsset."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Dit spel mag niet ontbreken in een gezin dat bewust en waardenvol met elkaar wil leven en ook veel plezier wil beleven. Superleuk en verademend om zo Sinterklaas te vieren!"
Margriet Darwinkel - Happy Family Life

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...