nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Ervaringen met het Sintspel

Heb je afgelopen jaar het Sinterklaas Surprisespel gespeeld? Ik zou het dan fijn vinden als je laat weten hoe het spel bevallen is. Onderaan deze pagina staat een reactie formulier die je hiervoor kunt gebruiken. Alvast bedankt!

158 reacties

  • José M.
    - 11 december 2016 | Permalink

    Wij hebben voor het eerst het spel gebruikt met 10 volwassenen en 12 kinderen in de leeftijd van 3 tot 23 jaar en het was een enorm succes. We hebben er erg van genoten. Volgend jaar doen we het weer zo. Dank je wel voor alle tijd die jij er in hebt gestoken om ons een leuke middag te bezorgen. Eén woord: geweldig!

    • Pietje Patricia
      - 12 december 2016 | Permalink

      Wat leuk om te horen dat het zo’n succes was, en wat een enorme groep hadden jullie! Ik doe het allemaal met echt veel plezier. Maar extra leuk als ik terughoor dat het werkt, want dan weet ik weer voor wie ik het allemaal doe. :-)

  • Ilonka
    - 6 december 2016 | Permalink

    Het was een hele gezellige avond met het Sinterklaas Surprisespel! Met 7 personen van 9 tot 77 jaar hebben we genoten van de afwisselende opdrachten. Met 4 cadeautjes per persoon en voor iedereen 2 Surprisekaarten en 2 opdrachtstickers, zijn we 2 uur heerlijk bezig geweest. Iedereen mocht uit de 14 klaargelegde Surprisekaarten er zelf 1 trekken, zodat het ook voor Inpakpiet een verrassing was, welk spel zou volgen.

    Patricia reuze bedankt voor het ontwikkelen van het spel! Volgend jaar spelen we het graag weer.

    • Ilonka
      - 6 december 2016 | Permalink

      Nog even een aanvulling: Ik heb op de brief van Sinterklaas gezet dat Sinterklaas met een surprise niet een knutselwerkje, maar een opdracht bedoelt, die je mag doen. Dit om verwarring te voorkomen bij kinderen die dit spel voor het eerst spelen en die surprises maken voor bijvoorbeeld school.

      Ook heb ik in de brief aangegeven hoeveel cadeautjes iedereen zou krijgen, zodat dat direct voor iedereen duidelijk was. Daarmee geef je gelijk aan wanneer het spel afgelopen is.

      Hopelijk heeft iemand iets aan deze tips.

    • Pietje Patricia
      - 6 december 2016 | Permalink

      Dankjewel Ilonka, goeie tips! Ik zal zelf eens kijken hoe ik dat wellicht kan inpassen volgend jaar. :-) Sowieso leuk om te horen hoe je je eigen invulling hebt gegeven ook met het trekken van de surprisespelkaarten. Dat is ook precies de bedoeling: dat je het kunt aanpassen aan de wensen en ideeën van jezelf of liever je familie/klas/team – met wie je het ook gebruikt – over hoe je Sinterklaas wilt vieren.

  • Wil Hoogland
    - 6 december 2016 | Permalink

    Wat een leuke middag hebben we gehad met de 5 kleinkinderen. De brief die op de zakken zat over het Sinterklaassurprisespel begrepen ze niet helemaal omdat de focus zoals voorgaande jaren lag op de kadootjes. Maar, toen de eerste het spits had afgebeten en we allemaal huilden en lachten voor de zoektocht naar het verborgen pakje zat de gang er al snel in en was een spelletje belangrijker dan uitpakken.
    Het was de leukste impulsaankoop die ik ooit heb gedaan en volgend jaar gaan we dit vast weer doen.

    • Pietje Patricia
      - 6 december 2016 | Permalink

      Wat ontzettend fijn en leuk om te horen! Dank dat je me nog even teruggeschreven hebt over hoe het bevallen is!

  • Mayke E. (via FB)
    - 5 december 2016 | Permalink

    Wij hebben vanavond met de jongens en opa’s en oma’s dit Sinterklaas Surprisespel gedaan! Super leuk, geen gegraai en hebberigheid maar echt een gezellige avond met leuke spelletjes en opdrachten. Gekke bekken, liedjes zingen, onhandige maar lachwekkende familieopdrachten en cadeautjes uitpakken met ovenhandschoenen 😂…. Een aanrader dus .. volgend jaar spelen we de opdrachten waar we dit keer niet aan toe zijn gekomen!

    • Pietje Patricia
      - 6 december 2016 | Permalink

      Dankjewel Mayke! Wat jij beschrijft is precies zoals het bedoeld is: echt pret met elkaar met gewoon gekke opdrachten/spelletjes doen. Gelukkig zijn er ruim voldoende spelletjes om nog een paar jaar vooruit te kunnen. :-)

  • Moeder van 2 jongens van 8 en 11
    - 1 december 2016 | Permalink

    Mijn kinderen en ik doen het spel nu al 2 jaar en dit jaar hebben ook opa & oma en een vriendin het spel op mijn aanraden gekocht. Het eerste jaar vond ik het als alleenstaande moeder wel spannend wat ze van deze “nieuwe vorm” zouden vinden. Mijn kinderen hopen echt heel hard dat Sint dit jaar weer spelletjes op de pakjes doet. — “En mam… anders plakken we er toch zelf spelletjes op” — Hoe simpel een groot succes kan zijn!

    • Pietje Patricia
      - 1 december 2016 | Permalink

      Wat fijn dat het zo is aangeslagen bij je kinderen. En bedankt ook dat je het spel nu bij anderen aanbeveelt. Echt te gek!

  • Yvonne Kruger (via FB)
    - 24 november 2016 | Permalink

    Sinterklaassurprisespel. Leuk voor pakjesavond, als je wilt dat de kinderen niet alleen maar snel de cadeautjes uitpakken. Ooit aangeschaft toen je alles zelf nog moest printen, maar ik heb de kaartjes etc. gelamineerd en gebruik het elk jaar met Sinterklaas. Superleuk. Juliette vroeg me laatst nog of er weer een brief van Sinterklaas bij zou zitten en we al die leuke spelletjes zouden gaan doen.

    Er is sinds een paar jaar ook een kant en klare versie in blik te koop en elk jaar wel een paar nieuwe spelletjes op de website, die ik dan print en lamineer. Van de standaardopdrachten is PiP ( pepernotenspelletje) een van de favorieten, zelf vind ik de opdracht waarbij je een kunstje moet doen heel leuk. Hilarisch als opa of oma een kunstje uitvoert :mrgreen:

    • Pietje Patricia
      - 24 november 2016 | Permalink

      Dankjewel Yvonne! Ik zat niet zo heel lekker in mijn vel daarstraks en als ik dan zo’n verhaal als het jouwe lees, dan is mijn hele avond weer goed. Echt fijn dat je dit spontaan deelt. :-)

  • Anita
    - 29 oktober 2016 | Permalink

    Wordt het derde jaar dat we dit spel spelen.
    En wat is het leuk! Ik heb 3 kids bijna 16 ,14 en 6,5.
    En we hebben een bijzonder gezin. ADHD en pdd-nos en verstandelijke beperking..
    En oh… wat is 5 December nu verandert.. Ten Positieve…
    Altijd ging het om de cadeaus en hoeveel cadeaus…
    Nu genieten ze van de spelletjes en hebben we lol rond het uitpakken van de cadeaus..
    Ook het verdelen van de taken, zoals degene die het drinken uitdeelt of de muziek regelt e.d. is zo leuk. Ze nemen hun taak erg serieus.

    Er wordt nu gelet op, zit er een kaartje aan het cadeau of een sticker??
    En er is veel minder aandacht om het cadeau zo snel mogelijk open te scheuren..

    Gezelligheid op 5 december en oh zo… nooit verwacht op zo’n spannende prikkelbare dag…
    Het leukste spel wat mij betreft die er is..
    Net extra stickers bijbesteld en een nieuwe aanvulling van spellen…
    Kan niet wachten tot het weer 5 December is.. En dat we gaan rijmen, liedjes zingen, schminken, chocolade sint race enz…

    • Pietje Patricia
      - 30 oktober 2016 | Permalink

      Dankjewel Anita voor deze aanbeveling! Je hebt inderdaad een bijzonder gezin. Ik heb altijd grote bewondering voor moeders zoals jij, want het zal niet altijd makkelijk zijn. Wat fijn dat jouw kinderen zo’n moeder hebben!

  • Christine O.
    - 17 december 2015 | Permalink

    Ook ik ben zeer enthousiast over het Surprisespel en hoop dat je hier nog lang mee doorgaat. Onze zoon is enig kind en vond het altijd lastig om aandacht op te brengen voor de kadootjes van de anderen in het gezelschap, maar daar was dit jaar gen sprake van. De korte opdrachtjes en de spelletjes hielden steeds zijn aandacht vast. Erg leuk!

    Wij maakten zelf de vergissing om toch te veel kadootjes in de zak te stoppen waardoor de avond net te lang duurde. Dat gaan we volgend jaar zeker niet doen. Het was helemaal niet nodig.

    Nogmaals bedankt voor de ideale oplossing voor gezinnen met slechts 1 kind. Ik heb lang gezocht naar een leuke manier om pakjesavond te vieren. Ik kom zelf uit een groot gezin en dan duurt zo’n avond automatisch wel een paar uurtjes. Met 1 kind is daar geen sprake van, tenzij je heel veel kadootjes hebt of iets anders leuks bedenkt. Dat laatste heb jij voor ons gedaan, waarvoor mijn dank!

    • Pietje Patricia
      - 20 december 2015 | Permalink

      Graag gedaan! Te veel kadootjes, daar heb ik mezelf ook lang in vergist. Wellicht omdat ik ook gewend was van vroeger dat we lange pakjesavonden hadden. Niet omdat het gezin zelf zo groot was, maar we vierden het altijd met oom, tante, 2 nichten, een neef en opa en oma erbij. We hebben het hier nu teruggebracht naar maximaal 3 per persoon en we vieren het meestal met 6 tot 8 personen. Ruim voldoende!

  • Anja
    - 17 december 2015 | Permalink

    We hebben een super te gekke avond gehad. De volgende dag had ik spierpijn van het lachen. Het was geweldig.

    We waren met een groep van 14 volwassen familieleden en iedereen heeft goed meegedaan. Dat is wel een belangrijke vereiste om het spel geslaagd te noemen. Niet alle opdrachtjes zijn geschikt, maar ik heb de leukste en beste opdrachtjes voor onze groep eruit gehaald en die opdrachtjes hebben we gespeeld. We hadden er een avondvullend programma aan. Heel gezellig!

    • Pietje Patricia
      - 18 december 2015 | Permalink

      Altijd erg fijn om te horen dat het spel ook werkt met alleen volwassenen. En ja, dan zijn er inderdaad een paar opdrachten minder geschikt. Gelukkig blijft er genoeg over voor de spierpijn de dag erna! ;-)

  • Heidi van Z.
    - 16 december 2015 | Permalink

    Wij hebben ook weer genoten van Sinterklaasavond met ons gezin. Heerlijk spelletjes gespeeld met zoveel plezier dat we echt vergaten om kadootjes uit te pakken! Ik ben erg benieuwd naar het Kerstspel.

  • Nienke M.
    - 16 december 2015 | Permalink

    Beetje late reactie, maar we hebben een leuke pakjesavond gehad!

    We hebben alleen de basisopdrachten gedaan. En 1 suprisespel (Huilen-Lachen, cadeautje verstoppen) De kinderen vonden het heel erg leuk. Ik had niet op alle pakjes een sticker geplakt, dus het was voor hun al heel spannend of er een sticker op zat.

    De opdrachtjes vonden ze geweldig om te doen. Mijn oudste zoon heeft zelfs bij de opdracht van de knuffelpietjes een hele schaal gemaakt met lekkers en vervolgens aan iedereen uitgedeeld, zo schattig! Ik heb alleen de kinderen en 2 volwassenen iets laten doen. En iedereen vond het heel erg leuk.

    We houden het spel dus! Volgend jaar zijn ze weer een jaartje ouder en kunnen we de andere suprisespelletjes uit proberen.

    Fijne kerstdagen en alle goeds voor 2016!

    • Pietje Patricia
      - 17 december 2015 | Permalink

      Dankjewel!! Zo fijn om te horen. Erg blij mee. Dat van je zoon ook: ontroerend; wat lief.

  • Johanna
    - 12 december 2015 | Permalink

    Superspel echt een hele leuke avond gehad. Bedankt voor alle mogelijkheden en downloads bij dit spel! Groeten Johanna

    • Pietje Patricia
      - 14 december 2015 | Permalink

      Dankjewel voor je berichtje! Fijn dat het zo’n succes was. :-)

  • Annelies P. (via FB)
    - 7 december 2015 | Permalink

    We hebben een fantastische pakjesavond gehad met een groep van 14. Van 5 tot 63 jaar iedereen deed mee! Zo gelachen en…. We waren de pakjes een keer gewoon vergeten omdat we het te druk hadden met de spellen!

  • Anoniem
    - 7 december 2015 | Permalink

    Ontzettend bedankt weer voor alles wat je hebt gedaan!
    Onze kindjes zijn inmiddels vredig naar bedje gegaan.

    Wat heb je me geholpen met het voorbereiden van het leukste feest!
    Voor mij is de planner ontzettend handig geweest.

    Voor mijn twee kleine meisjes was de kalender erg in trek
    Bevestigd met magneten op de koelkast, een superplek!

    Zodra mijn meisjes groter zijn… bestel ik zeker het spel!
    Maar mijn jongste is pas twee… het duurt nog even…maar wat gaat het allemaal snel…

    ik vind het ontzettend leuk wat je allemaal doet!
    Dat iemand net zo enthousiast is over Sinterklaas en zwarte Piet doet me goed!

    Hopelijk blijf je er nog een tijdje mee doorgaan!
    ik verheug me er al op om je berichten volgend jaar weer in mijn inbox te zien staan!

    • Pietje Patricia
      - 7 december 2015 | Permalink

      Dankjewel voor je gedicht! Ik vind het zo leuk dat je de moeite hebt genomen me in rijm te schrijven; echt fijn om zo te horen dat al m’n inspanningen gewaardeerd worden.

  • Leonie B. (via FB)
    - 7 december 2015 | Permalink

    Onze meiden vonden het superleuk met alle opdrachten erbij. Op deze manier gaat de aandacht inderdaad naar de opdrachten en ligt de nadruk niet meer bij het zo snel mogelijk uitpakken van alle kadootjes… Erg geslaagd, volgend jaar weer!

    • Pietje Patricia
      - 7 december 2015 | Permalink

      Wat leuk om te horen! Was het de eerste keer voor jullie met het spel?

      • Leonie B.
        - 7 december 2015 | Permalink

        Ja dit was de 1e keer! Vorig jaar had ik me er al in verdiept, maar vond onze meiden nog net iets te jong. Dit jaar toch de stap gewaagd en is supergoed bevallen.

  • Irene
    - 6 december 2015 | Permalink

    We spelen al een aantal jaar het Sinterklaas surprisespel met veel plezier. De kinderen worden helemaal enthousiast als ze weer een brief bovenop alle pakjes zien liggen. Jaaaaaa we spelen weer het surprisespel! Vorige week ging er iets mis met leveren van stickers en de communicatie maar dat is super opgelost! Erg klantvriendelijk! Volgend jaar spelen wij weer met veel plezier het surprisespel!

    • Pietje Patricia
      - 7 december 2015 | Permalink

      Dankjewel Irene! Wat leuk dat je kinderen al helemaal blij worden als ze weten dat het spel gespeeld gaat worden. Heb je ook spellen uit de aanvullingen uitgeprobeerd? Ik was ook blij dat we het misverstand onderling goed konden oplossen.

      • Irene
        - 7 december 2015 | Permalink

        Geen idee eigenlijk 😃 Ik heb ze gelijk in het blikje gedaan en later samen met mijn schoonzus uitgezocht en een aantal leuke spelletjes gevonden voor de kinderen. Ze worden ieder jaar wat groter 😉 dus kun je ook steeds meer. Erg leuk! Het was weer een geslaagd feestje!

  • Brenda
    - 6 december 2015 | Permalink

    Voor de 5e keer dit jaar en weer gezellig. We passen de spelletjes soms zelf iets aan, het werkt perfect. Kinderen 9-12 jaar en nog steeds enthousiast. Eerste kadootje werd pas na een half uur uitgepakt, eerst gingen we sinterklaasliedjes hakken; steeds opnieuw! Wij voelen een beetje medelijden met de mensen die verhalen over ‘na een uurtje graaien was het alweer klaar’. Volgend jaar weer, wat ons betreft.

    • Pietje Patricia
      - 7 december 2015 | Permalink

      Ja, Sinterklaasliedjes hakken is erg leuk. Ik doe die ook wel met de tieners uit mijn klasje. Jeetje, 5e keer en volgend jaar weer! Van mijn eigen kinderen vind ik het vanzelfsprekend, maar ik ben toch iedere keer weer verrast als ik zo’n bericht als het jouwe krijg. Je bent overigens niet de enige. Zou het dan stiekem toch een nieuwe traditie aan het worden zijn? ;-)

  • Gerda de W. (via FB)
    - 6 december 2015 | Permalink

    Patricia, het was weer een ge-wel-dig feest, enorm genoten van PIP, taai-taai happen en alle andere opdrachten. Dankjewel!

  • Saskia Molenaar
    - 4 december 2015 | Permalink

    Wat een onwijs leuk spel! Alleen de voorbereiding was al smullen!

    • Pietje Patricia
      - 7 december 2015 | Permalink

      Ja, daar kan ik ook zo van genieten. Dankjewel!

  • Rosita
    - 3 december 2015 | Permalink

    Vorig jaar het spel aangeschaft. En het is echt superleuk. Zowel voor een kleine groep als een grote groep, voor jong en oud. Het is makkelijk aan te passen aan de groep of eventueel iets toe te voegen. Morgen spelen wij het spel met een voetbalteam van 14 meiden. Ik ben benieuwd. Het wordt vast hilarisch.
    Het spel is echt goed bedacht en met alles er bij een compleet spel en voorbereid op een mooie Sinterklaasviering. Wat een creativiteit. Leuk dat er elk jaar weer nieuwe opdrachten bijkomen. Zo kun je het vele jaren spelen.
    Ik heb zelf een spel bedacht en dat is sjoelen met chocolade munten en briefjes. Ouderwets sjoelen, maar dan met chocolade “schijven”.

    • Pietje Patricia
      - 3 december 2015 | Permalink

      Dank je wel voor dit mooie compliment! Zit hier te glimmen. :-) Heel veel plezier morgen met de voetbalmeiden!

      Speel je jouw sjoelspel ook met Sinterklaas? En zitten hier dan nog speciale regels bij, of is het ‘gewoon sjoelen’ maar dan met chocola? En wat is de functie van de briefjes? Je hebt me nieuwsgierig gemaakt!

      • Rosita
        - 6 december 2015 | Permalink

        Ik heb het bedacht voor Sinterklaas, Het is sjoelen met chocolade munten en de briefjes (in diverse waarde) zijn ook van chocolade. Ik kocht geldzakjes bij de Lidl, waar dit in zit. Jamin heeft het ook. Spelregels zijn hetzelfde. Je kan er ook voor kiezen om het geworpen geld in alle vakken bij elkaar op te tellen.

  • Paméla Meerman-Versloot
    - 3 december 2015 | Permalink

    We hebben het surprisespel gespeeld met 13 volwassen scouts en we hebben gelachen! Ik wist niet zeker of de opdrachten van de stickers zouden werken maar iedereen zong hard mee met de liedjes en ook zwarte vegen uitdelen gebeurde erg fanatiek. Alleen Pip werkte niet zo goed en daar zijn we mee gestopt na 2 keer.

    De opdrachtkaarten van te voren allemaal doorgenomen en een paar weggehaald waarvan ik dacht dat ze te kinderachtig zouden zijn, alle andere opdrachten zijn heel erg fanatiek gespeeld. Pieten op de nok, zaktrappelen, huilen da’s pas lachtn hebben we echt om gelachen. We hebben 2,5 uur gespeeld en degene die aan de beurt was mocht een kadootje voor de volgende uitkiezen (kadootjes en opdrachtkaarten waren niet op naam, zelf blind een opdrachtkaart trekken uit de stapel).

    De dag erna heb ik het ook nog met mijn 16 scouts gespeeld (10-15 jaar) en ook zij hebben een hoop lol met het spel gehad. Levende (pieten)knoop was een bekend spel maar dit was net weer even een andere variant zodat het toch weer anders was. Ook discopiet en de snoepgoed estafette vonden zij erg leuk.

    Bedankt voor het leuke spel, ik ga het zeker vaker gebruiken en waarschijnlijk volgend jaar ook met de uitbreidingsset.

    • Pietje Patricia
      - 3 december 2015 | Permalink

      Jeetje wat klinkt dat goed allemaal!!! Ontzettend leuk om te horen. Ook omdat je met alleen volwassenen het spel gedaan hebt. Ik krijg vaak vragen of het wel leuk is met alleen volwassenen en in jullie geval was het dus helemaal lachen. :-)

  • karin
    - 30 november 2015 | Permalink

    Wij hebben zaterdag het spel gedaan met 9 personen… van 11 tot 73 wat een feest… we hebben zo gelachen… de tranen vaak over de wangen… ruim vier uur bezig geweest… een echte aanrader…

    • Pietje Patricia
      - 30 november 2015 | Permalink

      Dankjewel Karin voor dit bericht. Wat ontzettend leuk om te horen dat het zo’n succes was!

  • Kitty
    - 16 december 2014 | Permalink

    Dit jaar was voor ons de eerste keer dat we het Sinterklaasfeest niet op de traditionele manier zouden vieren. Ik was op zoek naar een leuke invulling voor deze avond, maar vond alleen maar dobbelspellen die naar mijn mening meer geschikt zijn voor oudere kinderen. Na wat speurwerk op internet kwam ik dit spel tegen en dacht: Dit is precies wat ik zoek!
    Ik heb het spel zelf wat aangepast (meer opdrachten) wat mij wel wat extra tijd heeft gekost maar dat was het zeker waard.
    Iedereen was zeer enthousiast en het was een super avond!
    Ik heb nu het ideale spel gevonden voor de Sinterklaasavonden want wij gaan hier zeker nog jaren van genieten.
    Bedankt.

    • Pietje Patricia
      - 16 december 2014 | Permalink

      Wat leuk om te horen dat iedereen zo genoten heeft. Toch spannend met iets nieuws wat nog niemand kent. Dank je wel voor het uitproberen en deze lof: ‘ideale spel’. Wow, wat een eer!

  • Gerrie
    - 12 december 2014 | Permalink

    We hebben het sinterklaasspel gespeeld met 10 volwassenen en 8 kinderen van 0 t/m 8 jaar. Dit jaar geen gegraai in de zakken en snel uitpakken. Iedereen vond het prachtig om de opdrachten te doen en samen spelletjes te spelen. De cadeautjes werden soms zelfs vergeten! Een groot succes dus; nu hebben we de opdrachtjes nog wat aangepast, maar het zal nog leuker worden als de kinderen even wat ouder zijn. We kunnen dus nog wel een paar jaar vooruit. Bedankt!

    • Pietje Patricia
      - 12 december 2014 | Permalink

      Grote groep! Wat goed om te horen dat het hiermee ook zo’n succes is. Hartelijk dank voor je bericht hierover. :-)

  • Colette
    - 11 december 2014 | Permalink

    We hebben dit jaar voor de 2e achtereenvolgende jaar het spel gebruikt op Sinterklaasavond. Waar vóór Pakjesavond 2013 het spektakel na 20 minuten voorbij was, was het vorig jaar 1 uur en dit jaar hebben we er zowaar een avondvullend programma van kunnen maken. Niet geheel alleen het spel, maar het was wel de leidraad van de avond! Ik ben blij dat ik het vorig jaar gevonden heb. Bedankt!

    • Pietje Patricia
      - 11 december 2014 | Permalink

      Ik ben haast jaloers als ik hoor dat je met het spel ook in 1 uur klaar kunt zijn met Sint vieren. Hier speelden we o.a. Liedje voor DiscoPiet en dan willen de jongens allemaal om beurten de gang op. Zo duurt een spelletje ineens 20 ipv 5 minuten… En als dat zich bij elk spel herhaalt, tsja, nachtwerk was het weer! Fijn dat je zo blij bent met het spel. Dank-je-wel!! :-)

  • - 5 december 2014 | Permalink

    Ik heb net een bestelling gedaan opdat ik volgend jaar alvast weer voldoende stickers heb en een superleuk alternatief op de traditionele cd’s die allang weer ‘grijs’ gedraaid zijn. Het programma voor morgen is rond, de opdrachten en stickers geplakt, en dat in een uurtje tijd vanavond ;) (met het aanvullende regelwerk voorafgaand met de buren en twee leuke pieten).

    Ben heel blij met het sinterklaassurprisespel!

    • Pietje Patricia
      - 11 december 2014 | Permalink

      Altijd fijn om bevestiging te krijgen dat je echt heel snel klaar bent met de voorbereidingen! Vind het zelf nog steeds een zegen. Helemaal nu ik deze 2 mnd een full-time webshop, verzendhuis cq helpdesk run. ;-) En heerlijk om te horen dat het spel nog steeds niet gaat vervelen. Derde jaar nu, toch?

      Heel veel plezier met de CD!

  • - 26 november 2014 | Permalink

    Sinterklaas, Sinterklaas, stress volop. Overal om je heen wordt het gepromoot. Kinderen worden er knap hyper van. Het Sinterklaasjournaal speelt spelletjes met de emoties van kinderen (Oh nee, de pakjesboot is weer terug naar Spanje aan het varen. Met alle pakjes erin!). De hebberigheid wordt bij kinderen sterk aangewakkerd en het vrolijke feest draait vooral om hoeveel ze krijgen.

    Vorig jaar viel ons een zegen in de schoot: het Sinterklaas Surprisespel. Door het doen van dit spel, ontstond bij ons vorig jaar een hele gezellige sfeer met veel lachen en zingen. We plakten opdrachtkaarten op de pakjes en om beurten moest iemand iets doen. De opdrachten waren voor iedereen goed te doen en werkten vaak op de lachspieren. Ontspannen sfeer! En de focus lag daardoor op het samen zijn en minder op de pakjes.

    Ik vond ons Sinterklaasfeest 2013 het leukste ooit!

    En verheug me nu weer op het vieren van Sint met veel vrolijkheid!

  • Patricia Stam
    - 10 november 2014 | Permalink

    Hey fam. Ploeger….
    Ik zag uw vraag staan via de oproep op Facebook…
    We zijn een gezin met inmiddels kinderen in de leeftijd van 0 t/m 10 jaar 2 kinderen met een stoornis binnen het autistische spectrum.
    Wij hebben ongeveer 4 jaar geleden dit spel gekocht, omdat de nadruk veel al op de kadootjes lag (wat logisch is bij jonge kinderen) maar we wilde dit doorbreken en het voor alle leeftijden jong en oud leuk en aantrekkelijk maken.
    We vieren sinterklaasavond altijd ook met opa en oma erbij. Samen zoeken we met de kinderen spellen uit die we willen doen met het sinterklaasavond (bepaalde spellen komen jaarlijks terug, de zo gezegde toppers ;-) ). Ook de ouderwetse surprises doen er in mee. We doen echt alles samen… De kids hebben hun eigen taak zoals lekkers verzorgen, drinken inschenken, enz. Iedereen geniet die avond… De gespannen sfeer rond de kadootjes is verledentijd, alles gaat in de rust, lekker ontspannen en volop genieten… Gaat nu vooral om de gezelligheid samen, en natuurlijk ook de kadootjes niet te vergeten. Wij vinden het een topper en een goed, leuk en echt een super spel… Kids vragen er ieder jaar weer om (zelfs de opa’s en oma’s) moet het niet in mijn hoofd halen om het niet te spelen :-D is dus een echte aanrader… Voor een avond vol gezelligheid en (ouderwetse) spelletjes, samen zijn in een ontspannen sfeer… Ik zou zeggen doen!!! :-* :-) ;-)

  • Annemarie
    - 16 december 2013 | Permalink

    Ook wij hebben super genoten van het sinterklaas surprise spel!!
    Ookal zijn we met oudere kids en veel volwassenen het was weer bere gezellig..
    Het spel pieten op het dak was echt een topper net als de sint en pietjes race..
    Het huis werd bijna afgebroken zo fanatiek ging een iedere te keer.
    Tot volgend jaar !!

    • Pietje Patricia
      - 16 december 2013 | Permalink

      Dank je Annemarie voor dit enthousiaste verhaal. Wij hebben ook de race gedaan. Ik heb het afgelegd tegen mijn jongste zonen die echt stukken beter kunnen hopsen met taai-taai tussen de knieën dan ik… Maar wat een lol weer!

  • - 13 december 2013 | Permalink

    Op maandag vertelde mijn moeder dat ze geen sinterklaas besteld had dit jaar (Het was altijd bij mijn moeder in brabant) en of ik nog wat ging doen…in totale paniek zocht ik op het internet naar iets waardoor ik de feestavond nog wat inhoud kon gaan geven, we waren immers met het eigen gezin en 2 oma’s veel minder dan de jaren voorheen. Gelukkig vond ik het surprisespel. Het was nog spannend of het aankwam want het was er uiteindelijk om 14:00 vlak voor pakjesavond!
    We hebben niet alles kunnen doen, maar we hebben erg gelachen om het sinterklaasliedjeshakspel, het kriebelen met de veer en het inpakken met een hand! Volgend jaar doen we de andere spelletjes! Dank je wel voor het nog een keer opsturen, het eerste spel is nooit aangekomen op het adres van mijn man, zeer vreemd. Ik heb nog leuke foto’s die mail ik je wel, groeten uit Amsterdam.

    • Pietje Patricia
      - 16 december 2013 | Permalink

      Ik was reuze blij te horen dat het uiteindelijk toch gelukt is met het leveren van het spel. Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar als er dan een spel kwijtraakt in de post – helemaal zo vlak voor Sinterklaas – dan krijg ik ook de zenuwen. Het plan is dat het spel volgend jaar ook in veel winkels verkrijgbaar zal zijn; dan weet je zeker dat je het op tijd in huis hebt! (Voor jou inmiddels niet meer van toepassing echter…) En gelukkig wad de post uiteindelijk in elk geval op tijd voor een leuke avond – zelfs al was het erg last-minute in jullie geval.

      Wat de spelletjes betreft: het is niet de bedoeling dat je ze allemaal in een jaar doet. Daar zijn het er veel te veel voor! Je foto’s heb ik inmiddels ontvangen. Erg leuk dat ik een kijkje op deze manier mag nemen in jullie avond. Reuze bedankt Ankie!

  • - 13 december 2013 | Permalink

    Ik gebruikte het sinterklaas spel als inspiratiebron voor leuke opdrachten. Mijn kleinkinderen van anderhalf en bijna vier konden allerlei opdrachtjes doen en ook voor de volwassenen was het l euk. De leukste opdracht die ik bedacht was: doe twee keer box (high five, low five of box) op de doos (box) voor mijn kleinzoon van anderhalf. We deden het met hem. Het was leuk om die kleine dingen tussen het uitpakken door te doen. Dank voor de inspiratie.
    De plakkertjes vielen niet echt op op het cadeau papier, Volgend jaar zal ik ze plakken op een witte ondergrond!

    • Pietje Patricia
      - 16 december 2013 | Permalink

      Dank je Marlies. Leuk idee ook: box op de ‘box’ met zo’n kleintje! Sintpapier is inderdaad meestal zo druk dat het soms even zoeken is naar de sticker. Zelf plak ik ze ook op een witte achtergrond; sinds dit jaar vooral op een envelop met hierin ook nog een gedicht, omdat mijn zonen (varierend in leeftijd van 11 tot 17) inmiddels ook de gedichten kunnen waarderen.

  • Agnes
    - 6 december 2013 | Permalink

    Onze derde- en vierdeklassers speelden vandaag het spel tijdens het Sinterklaasfeest in de klas. Er valt weinig materiaal klaar te zetten. De spulletjes die je nodig hebt hoef je niet ver te zoeken en vind je hier en daar wel in de klassen. De kinderen waren zeer enthousiast over de spelletjes. Ze werkten samen en genoten er ook met volle teugen van. De opdrachten zijn zeer gevarieerd wat het aangenaam maakt. Bedankt!

    • Pietje Patricia
      - 16 december 2013 | Permalink

      Dank je Agnes! Fijn om te horen dat het Sintspel ook in de klas met plezier gebruikt is. Er ontstaan ook steeds meer ideeën over hoe het met grote groepen gedaan kan worden – ik ben daarom erg blij met ervaringsverhalen van leerkrachten.

  • Marie-José
    - 3 december 2013 | Permalink

    Wij hebben een ontzettende gezellige middag en avond gehad. In de leeftijd van 2 tot 77 jaar, met 6 pubers in totaal, waarvan twee nog even als zwarte piet. Super gezellig met al die opdrachten. Natuurlijk ging er veel te veel tijd in al die opdrachten zitten omdat ze zo ontzettend leuk waren en we er soms bijna niet mee konden stoppen.

    Heerlijk weer even zo’n nieuwe boost in het Sint gebeuren. Leuk initiatief, heb je al iets voor de kerst?! ;-)

    • Pietje Patricia
      - 5 december 2013 | Permalink

      Dank je Marie-José voor je spontane bericht! Ik herken het probleem van niet willen stoppen, waardoor het uit de hand dreigt te lopen met de tijd! Fijn dat jullie zo’n leuke avond hebben gehad en nee… we hebben nog steeds niets voor de Kerst. Ieder jaar komt het weer ter sprake en ieder jaar heb ik na Sinterklaas een paar weken nergens meer puf voor. Kortom, het moet bedacht worden in het voorjaar of zo. Maar ja, zonder boom en zonder lichtjes en met de crocusjes in het gras is dat wel heel erg schakelen…

  • monique
    - 1 december 2013 | Permalink

    Gisteravond onze eerste sinterklaas met het sinterklaassuprise spel! We zijn voorzichtig begonnen met een aantal opdrachten! Even aftasten wat de rest er van zou vinden! Maar iedereen deed mee en heeft genoten! Volgend jaar weer! We hebben nu de makkelijke spelletjes eruit gehaald maar als onze zoon volgend jaar in groep 3 zit en wat kan lezen kunnen we er weer nieuwe en wat moeilijkere spelletjes bij doen! Het leuk, ontspannen en gezellig en de kids hebben genoten en daar gaat het natuurlijk voornamelijk om!

    • Pietje Patricia
      - 1 december 2013 | Permalink

      Dank je Monique! Ik zit zelf ieder jaar ook weer in spanning wat iedereen gaat vinden voor wie het spel de eerste keer wordt. Dus is het erg fijn om van je te horen dat het een succes was.

  • Ingrid
    - 1 december 2013 | Permalink

    Vandaag hebben we het spel gespeeld met de hele familie. Er was nog 1 gelovige bij. We hebben ontzettend gelachen met de snoepgoedrace, het toetjesspel en het liedjes-hakken. De quiz leerde ons zaken die we nog niet wisten. En na afloop kreeg iedereen, van opa en oma tot het kleinste nichtje een pietendiploma. Voor herhaling vatbaar.

  • Micha ter Horst
    - 1 december 2013 | Permalink

    Gistermiddag/avond voor de eerste keer het Sinterklaas surprisespel gespeeld. Het voorbereiden ging heel soepel. Van te voren nog de cadeautjes van de gasten laten stickeren en toen waren we er klaar voor. Wat was het leuk en wat hadden we een lol. Het duurde voor de kinderen wat te lang, maar dat kwam doordat er meer cadeautjes waren dan ik verwacht had. Op het laatst dus maar de opdrachtjes laten schieten. Iedereen ging zwart naar huis en met leuke herinneringen. Echt super! Een aanrader. Volgend jaar weer dus. :)

    • Pietje Patricia
      - 1 december 2013 | Permalink

      Dank je Micha, dat klinkt als een goede avond! Ik vind het altijd erg fijn om te horen dat m’n spel doet wat ik beloof.

  • Anita Slagter
    - 30 november 2013 | Permalink

    Vorig weekend hebben we Sinterklaas gevierd met kinderen uit het dorp. Het was heel geslaagd! We waren met 14 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar.
    Sinterklaas was erbij aanwezig, wij hebben altijd een feest voor de gelovigen en daarna een feest voor de ongelovigen. Bij dit laatste doen we altijd een spel, of een quiz of zoiets met een competitie element erin. Sint is dan scheidsrechter of spelbegeleider.

    Deze keer hebben we jouw spel gespeeld wel in twee groepen. Het werd dus een soort pakjesavond. Alle cadeautjes die we anders aan het eind van het feest uitdelen kregen ze nu tijdens het feest een voor een uitgereikt.

    De groepsopdrachten hebben we steeds in twee teams gedaan en dan mocht Sint dus zeggen wie hij de beste vond. In plaats van een cadeau had ik in dit pakje traktaties gedaan die we andere jaren zo uitdelen: muizen, chocoladeletters, schuimpjes enzo. De kids vonden het geweldig en we hebben een leuke middag gehad. Vooral het besmeuren van elkaar viel erg in de smaak. Al met al zijn we zo’n anderhalf uur bezig geweest.

    Mooi spel heb je gemaakt we gaan het zeker nog een keer doen, en voor de begeleiders is de voorbereiding inderdaad minimaal, super!

    • Pietje Patricia
      - 30 november 2013 | Permalink

      Wat leuk om te horen! En gelijk een hele leuke tip voor iedereen die het Surprisespel in de klas, op de sportvereniging of met een andere grote groep wil doen.

  • Sandy M.
    - 26 november 2013 | Permalink

    Mijn gezin en ik hebben ontzettend genoten, vorig jaar met het vieren van het Sinterklaas feest. Ik citeer:

    “Mama dit was het leukste sintfeest dat wij ooit gevierd hebben.”
    “Mama de cadeautjes vond ik niet eens zo belangrijk, maar vooral de spelletjes waren leuk.”

    (En natuurlijk warme chocolademelk en speculaas!)

    • Pietje Patricia
      - 30 november 2013 | Permalink

      Altijd ontzettend fijn om te horen dat de kinderen zelf het zo naar hun zin gehad hebben. Dank je voor het delen!

  • Natasja
    - 25 oktober 2013 | Permalink

    Na een aantal mislukte pakjesavonden had ik de hoop op een geslaagde pakjesavond eigenlijk al opgegeven. Twee jaar geleden sloegen we pakjesavond zelfs over. Onze zoon werd erg hyper van alles rondom de Sinterklaas. Hij is van zichzelf al behoorlijk druk, maar gecombineerd met een hoeveelheid suiker en de opwinding van cadeaus en verrassingen, wordt hij een ware tijdbom: je kan erop wachten tot de spanning hem te veel wordt en hij ontploft.

    Vorig jaar hebben we jouw Surprisespel geprobeerd. De aftelkalender was alvast fijn voor de kinderen om inzicht te krijgen in hoe lang het nog duurde en wanneer ze hun schoen mochten zetten.

    Het Spel gaf me de perfecte handleiding hoe ik de pakjesavond kon plannen die bij ons allemaal in de smaak zou vallen. Ik ben met de hele planning misschien een dag bezig ben geweest (inclusief inkopen, inpakken, printen etc). Er werden een heleboel keuzemogelijkheden gegeven voor spelletjes. Ik dacht eerst even “tjee wat een berg opties…moet ik dat allemaal gaan uitzoeken” maar dat viel uiteindelijk best mee. Het was me al snel duidelijk dat de makkelijke, snelle spelletjes en surprises het beste bij onze situatie pasten. Dan zat er vaart in de avond. En ik had dingen uitgezocht waarvan ik wist dat de kids hun energie erin kwijt kon. Dus actieve spelletjes afgewisseld met liedjes en natuurlijk PIP.

    Aan het eind van de avond was iedereen tevreden en voldaan. Geen stress, of ontploffingen. De avond vloog om EN het ging niet meer om de knikkers, maar om het spel.

    Ik denk dat het Surprisespel voor ons zo effectief is omdat het de aandacht verlegt van de inhoud van de pakjes, naar de spelletjes die aan de pakjes verbonden zijn. Daardoor worden de kinderen ook betrokken bij de pakjes van anderen. Voor drukke kids die het wachten moeilijk vinden en weinig geduld hebben, is dit een uitkomst.

    We gaan dit jaar dus zeker weer het Surpisespel gebruiken. Sterker nog: nu ik er zo over aan het schrijven ben, krijg ik er zelfs weer zin in…en dat zegt heel veel gezien de opgebouwde tegenzin van de afgelopen jaren.

  • wies
    - 6 december 2012 | Permalink

    Het was een zeer geslaagde avond. De balletjes van oranje waren een groot succes, om alle malle pietjes hebben we erg gelachen en we hebben uit volle borst meegezongen met de liedjes. Ook het chocolademunten sjoelen was erg leuk. De munten schoten over de sjoelbaan. Het pepernoten spel was voor ons een bekend spel maar ook nu weer een succes. Ik had een mix van pepernoten/tum tum/schuimpjes en dan blijkt dat kinderen altijd eerst de echte lekkere snoepjes eruit halen. Dus ook dat was lachen. De quiz was een beetje moeilijk dus die doen we dan over een paar jaar nog een keer. De puzzels waren erg leuk. En door de knuffelpietjes zijn we verwend. Dat ze ook nog het kadootje mochten uitpakken werd zo nu en dan bijna vergeten. Al met al zijn we met zijn vieren bijna 3 uur bezig geweest en heel veel lol gehad.

    • Pietje Patricia
      - 10 december 2012 | Permalink

      Wat leuk dat je ook de puzzels die in het virtuele schoentje zaten hebt kunnen gebruiken op Pakjesavond. En de aanvulling met munten sjoelen: geweldig! Bedankt dat je dit met ons wilde delen!

      Nog even over de quizvragen: de moeilijkheidsgraad varieert behoorlijk en je hoeft zeker niet alle vragen te gebruiken tijdens de avond. Ik maak altijd een selectie en dan selecteer ik ook nog hierin wie welke vraag mag beantwoorden (mijn jongste bleek dit jaar trouwens het meeste te weten!!). De quiz is ook erg geschikt om in hoog tempo extra kadootjes uit te delen – handig als de avond te lang dreigt te worden ook!

  • Wendy
    - 5 december 2012 | Permalink

    Net een half uurtje klaar met onze sinterklaas suprise avond. Wat hebben we een lol gehad. Alle meiden van 6 t/m 15 vonden het geweldig. Ze deden allemaal enthousiast mee. De afgelopen dagen hebben de oudsten mooie surprises gemaakt voor de spelletjes. Bij ieder spel zat een leuk groepscadeau. Als laatste hebben we een eigen spel bedacht: meedoen met de Pieten gangnam style. Dat was een leuke afsluiter. Volgend jaar weer!

    • Pietje Patricia
      - 10 december 2012 | Permalink

      Leuk om te horen dat de avond voor alle leeftijden een succes was! En ook erg leuk dat jullie je eigen aanvullingen bedenken: Pieten gangnam is helemaal ‘in’ dit jaar. Geweldig, al die originele ideeën die erbij komen!

  • Jesca
    - 5 december 2012 | Permalink

    Voor het eerst dit jaar gebruik gemaakt van het spel. Onze 5-jarige was eerst hevig teleurgesteld en lastig tot rede te brengen toen ze niet onmiddellijk mocht gaan uitpakken. Maar we hebben cadeautjes met en zonder opdrachten afgewisseld, en de opdrachtjes op een uitzondering na heel kort gehouden. Dikke pret met het zwartepieten maken met de kurk, oma een zwarte veeg over haar neus geven was heel lollig, ook voor de jongste van 2,5! Van Pietenkooi konden beiden geen genoeg krijgen. Volgend jaar weer, en dan weet de oudste vast wat haar te wachten staat :)

    • Pietje Patricia
      - 10 december 2012 | Permalink

      Ja, dat helpt beslist om de kinderen erop voor te bereiden hoe de avond gaat verlopen. Zeker jongere kinderen hebben vaak een plaatje in hun hoofd van hoe de middag/avond gaat verlopen en kunnen moeilijk ineens omschakelen naar een andere manier van vieren. Je kunt heel veel spelletjes uit het surprisespel in de aanloop naar Sinterklaas spelen (zonder kadootjes uiteraard) om ze vertrouwd te maken met de plaatjes en het soort opdrachten. Dan wordt Sinterklaasavond ineens een feest van herkenning!

  • Claudia
    - 5 december 2012 | Permalink

    Hierbij al een impressie van mijn ervaringen. Het was een geweldige avond! Vooral mijn jongste zoon van 6 moest even wennen aan het idee dat de pakjes niet snel mochten worden opengemaakt, maar dat er eerst iets gedaan moest worden. Achteraf gezien had ik voor iets te veel surprises gekozen, waardoor het allemaal wat lang duurde. Volgende keer toch beter het draaiboek volgen, zodat we wat meer tijd en aandacht hebben voor de spelletjes en de pakjes met opdrachten sneller kunnen worden uitgepakt. De tweeling van 11 vond echter iedere opdracht een feest en ging ook toen we de jongste al naar bed hadden gebracht nog even fanatiek en enthousiast door! Achteraf gezien is het sinterklaassurprisespel geschikter voor een middagfeest dan voor een pakjesavond met jongere kinderen… De tijdsplanning in het draaiboek klopt echter prima, hoor! Bedankt voor deze unieke ervaring. Ik denk dat we volgend jaar hier mee verder gaan! Voor nu eerst even de boel weer opruimen en alles laten bezinken.

    • Pietje Patricia
      - 10 december 2012 | Permalink

      Bedankt voor deel 2 van je verslag! Begrijp ik goed dat je een mix hebt gemaakt van surprises en opdrachten uit het surprisespel? Dit is wat wij dit jaar ook hebben gedaan, en ik zou eigenlijk een aanvulling op het draaiboek moeten maken, want het was onze ervaring ook dat dit zoveel extra tijd in beslag neemt, dat de rest hierdoor wat in de verdrukking kwam. Plus dat ik ook nog eens te veel surprise opdrachten gedaan had in mijn enthousiasme om nieuwe spelletjes uit te proberen… Op tijd beginnen is absoluut belangrijk. Mijn voorkeur gaat uit naar één of twee rondes voor het eten en daarna rustig verder. Maar dan zo dat je klaar bent voordat iedereen instort en nog even lekker kunt nagenieten.

  • Claudia
    - 5 december 2012 | Permalink

    Over anderhalf uur gaat het beginnen. Ons eerste sinterklaassurprisespel. Vorige week vrijdag pas gedownload en nu ligt alles klaar te wachten tot het donker is. Gisteren alles deels samen en deels alleen voorbereid. Mijn zoon van 11 heeft de ploppers gemaakt en meteen een pepernoot uiteen doen spatten tegen het plafond. De voorpret was begonnen… Mama, zal ik de wc-rolletjes ook nog maar even mooi versieren… dan ziet het er wel veel leuker uit! Inderdaad! Ik denk dat we straks lekker buiten pepernoten gaan ploppen, hebben de vogels morgen ook nog wat… En verder gaan we sudoku-en, malle pietjes nadoen, cadeautjes verstoppen, pieten knuffelen en nog meer. Ik ben benieuwd naar deze gezellige avond. Na tien jaren gedichtjes schrijven voor zo’n 20 pakjes (maal vaak 20 regels) vond ik de voorbereiding in ieder geval een ware verademing. Suprises mogen de oudste twee toch wel maken voor school en sport… kijken hoe onze ‘believer’ het gaat beleven! Wordt vervolgd!

    • Pietje Patricia
      - 5 december 2012 | Permalink

      En zo op tijd klaar dat je zelfs nog even tijd vond om hier het ‘blijde afwachting’ sfeertje te delen! Pepernoten ploppen is een van de favorieten bij ons (maar gaan ze dit jaar maar een keetje niet doen). Leuk ook dat je zoon gezellig meegeholpen heeft! Bedankt dat je dit alvast geschreven hebt. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg…

  • Mirjam
    - 5 december 2012 | Permalink

    Afgelopen zaterdag Sinterklaas gevierd. Mijn oudste dochter van 8 riep meteen bij het zien van de cadeautjes en inmiddels zeer bekende plaatjes, ‘o leuk we gaan het spel weer doen!’ Lieve woordjes, mooie liedjes, stoere kunstjes, enthousiaste pim (ipv pip), met z’n allen 500x een balletje in de lucht houden en zoek het cadeautje….na 3x nog steeds zeer geslaagd. Dus volgend jaar weer! Bedankt!

    • Pietje Patricia
      - 5 december 2012 | Permalink

      Eh… 500x een balletje in de lucht houden – komt dat uit het surprisespel? Of heb je hier zelf een leuke activiteit verzonnen? Aan de reactie van je dochter te horen zit je hier de rest van je leven aan vast. ;-) (Mijn kinderen willen ook niet anders en de oudste is inmiddels 16!) Dank je wel!!

  • lindi van beest
    - 5 december 2012 | Permalink

    We hebben afgelopen weekend weer genoten van een heerlijke gezins-sint-middag! In de aanloop naar Sinterklaas vroegen de oudste twee (9 en 7) zelf naar de ‘spelletjes van sinterklaas’. Ik heb in de loop van het jaar leuke kleinigheidjes verzameld en ingepakt. Op de meeste kadootjes hebben we opdrachten geplakt, op sommige een gedichtje. En de kinderen (en wij!) genoten! Ook voor de jonste (3) was het een groot feest. Van het welbekende kadootjes van de ander verstoppen tot het hilarische (nieuwe) doorgeefspelletje met de mandarijnen, alles was even ‘heerlijk’. Dankjewel voor al je werk hiervoor!

    • Pietje Patricia
      - 5 december 2012 | Permalink

      Wat leuk om te horen. Het idee van het mandarijnen doorgeefspel komt van Sacha Grootenboer van http://www.opzijnplek.nl – ik zal het haar direct doorgeven dat jullie hiermee erg gelachen hebben! Bij ons staat deze ook ingepland, maar wij vieren het morgen pas. Bedankt ook voor je niet-aflatende enthousiasme (ook op de Facebook pagina). Hoeveelste jaar is dit nu voor jullie?

      • lindi van beest
        - 5 december 2012 | Permalink

        hoi pietje patricia,
        we hebben je spel nu drie jaar gespeeld, maar zijn er nog niet mee uitgespeeld hoor! :). Volgend jaar weer!

  • M.L. Lisman-van Kessel
    - 3 december 2012 | Permalink

    Wij hebben gisterenavond voor de derde keer Sinterklaas gevierd met het surprisespel, wederom ontzettend leuk!!!
    Je kunt het spel helemaal aanpassen aan de leeftijd van de kinderen, de knuffelpiet is elke keer weer ontroerend.
    De schoencadeautjes zijn weer verrassend en leuk geïllustreerd, heel veel dank.

    • Pietje Patricia
      - 3 december 2012 | Permalink

      Dank je voor je enthousiaste bericht. En leuk dat jij ook het spel ieder jaar weer uit de (digitale) kast pakt en blijft spelen. Ik ben zelf trouwens ook dol op knuffelpiet!

  • - 3 december 2012 | Permalink

    Al jaren plezier van dit spel. Door alle updates en steeds nieuwe dingen blijft het leuk. Ik gebruik er ook dingen van in mijn klas. Vandaag had ik een probleempje met downloaden en zo supersnel een reactie en hopla probleem opgelost. SUPER!!!!

    • Pietje Patricia
      - 3 december 2012 | Permalink

      Wat niet wil zeggen dat ik 24/7 achter mijn beeldscherm zit te wachten om iedereen te helpen. Er zijn ook nog man, 4 kinderen en hond en de limiet aan mijn fysieke kunnen (ik heb nog altijd slaap nodig ook! ).Maar fijn dat ik jou nu wel heel snel kon helpen en nog fijner om te horen dat het spel je na al die jaren niet is gaan vervelen!! :-)

  • Mirjam
    - 2 december 2012 | Permalink

    Dank je wel dat je zoveel moeite hebt genomen om dit zo allemaal te delen via internet!! Dat ging door me heen toen we vanmiddag het Sinterklaasfeest vierden met onze kinderen van 3 en 5 jaar. We hebben er echt van genoten met z’n allen. We deden 6 spelletjes tussen de cadeautjes door, in een simpele versie. Het cadeautje verstoppen, schmincken met kurk, cadeaupapiertjes door de schoorsteen, rijmen en liedjes zingen. Het was een heeeele leuke dag zei ons zoontje net. Nogmaals dank voor het delen en al jouw moeite!

    • Pietje Patricia
      - 2 december 2012 | Permalink

      Graag gedaan, Mirjam. En jij bedankt dat je de moeite neemt dit met me te delen. Heerlijk gevoel dat ik heb kunnen bijdragen aan jullie fijne Sintviering!

  • Patricia
    - 20 november 2012 | Permalink

    Dankzij het Sintspel is vorig jaar het sinterklaasfeest een groot succes geworden bij ons thuis. Dit jaar gaan we het zeker weten weer spelen. Het is zo leuk omdat je houvast hebt, maar ook de vrijheid om er aanpassingen in te maken zodat het helemaal bij ons gezin past. Onze jongste zoon van 5 jaar heeft asperger en dus behoefte aan duidelijkheid (helemaal in deze tijd!) en het Sintspel geeft hem die duidelijkheid. Ook onze oudste zoon van 7 jaar vond het geweldig al die opdrachten. En de familie geniet vanzelfsprekend van die blije kinderen. Dank je wel!

    • Pietje Patricia
      - 20 november 2012 | Permalink

      Dank je Patricia voor dit fijne bericht! Ik vind het bijzonder en echt hartverwarmend om te horen hoe het Sintspel iets extra’s kan betekenen voor gezinnen met kinderen met asperger en autisme (zie ook de reacties van Mieke, Miranda en Angelique). Daar was ik helemaal niet mee bezig toen ik het spel bedacht (mijn kinderen vallen eerder in de groep beelddenkers/dyslecten dus daar had ik juist weer wel rekening mee gehouden!). Iedere keer als ik zoiets als wat jij schrijft te horen krijg, is voor mij weer een kadootje en maakt dat ik met nog meer enthousiasme weer nieuwe dingen wil verzinnen!

  • Mireille
    - 18 november 2012 | Permalink

    Wat ben ik toch blij dat ik dit spel heb gekocht! En wat zitten er weer leuke dingen in mijn schoen! Het is nu al weer het derde jaar dat wij (mijn man en ik en onze drie kinderen van 12, 14 en 15 jaar) dit gaan doen en weer hebben wij er veel zin in! Dankjewel dat je jouw creativiteit met ons wilt delen en ons weer een heerlijke sinttijd bezorgd.

    • Pietje Patricia
      - 18 november 2012 | Permalink

      Dank je wel voor je enthousiasme! Ik vind het ook leuk om te horen dat je het leuk blijft vinden nu alle kinderen tieners zijn. Er wordt namelijk nogal eens gevraagd of het dan niet te kinderachtig wordt. Mijn jongens (10 t/m 16jr) vinden van niet, maar die weten natuurlijk niet beter…

  • Miranda
    - 16 november 2012 | Permalink

    Superleuk. Ook fantastisch voor de combinatie van jongere en wat oudere kinderen. Aanrader!

  • Marianne
    - 28 oktober 2012 | Permalink

    Mijn kleindochters waren (en zijn) nog te jong om het spel helemaal te kunnen spelen, maar we hebben er leuke ideetjes uit gebruikt.

    Wij kregen drie Pieten op bezoek die een envelop bij zich hadden waar opdrachten in zaten, dat waren diverse spelletjes van jou. Na ieder spel was er dan als beloning of een cadeautje of wat lekkers. Op die manier hebben we het feest over een paar uur kunnen spreiden, dat was erg leuk en ook heel ontspannen en bleef er ook nog tijd over om met de cadeautjes te kunnen spelen.

  • Annemieke P.
    - 26 december 2011 | Permalink

    Ik had beloofd je te mailen hoe het surprisespel bij ons is geweest. Bij deze: SUPER!

    Wat is alles mooi verzorgd en wat een leuke ideeën! Ik had het spel besteld omdat ik dit jaar gewoon geen inspiratie had. Dit jaar is het voor het laatst dat mijn zoon (8 jaar) nog min of meer gelooft, volgend jaar gaan ze op school lootjes trekken. Daarom wilde ik er nu echt een top-avond van maken en met jouw spel is dat prima gelukt.

    Ik vond het ook heel grappig dat iedereen aan het einde van het spel dacht dat het al heel erg laat was. Niet van “oh, wat heeft alles lang geduurd”, maar het was gewoon een gezellige volle avond. Daarna had Jelle nog even tijd om met zijn cadeau te spelen. Helemaal geslaagd dus. Nogmaals bedankt.

    • Pietje Patricia
      - 8 januari 2012 | Permalink

      Dank je voor je enthousiaste reactie! Precies zoals ik het bedoeld heb: een gezellige ‘volle’ avond waar je alleen maar blij op terugkijkt. :-)

  • Eefje Stokvis
    - 6 december 2011 | Permalink

    Ik wil je even bedanken voor het geweldige spel. De kinderen hebben zich zo vermaakt met de spellen dat ze soms vergaten dat er ook nog kadootjes waren!! Echt super!

    En dus was het voor ons, als volwassenen, ook echt leuk om er een (in ons geval) middagje voor te gaan zitten. Volgend jaar doen we het gewoon weer zo.

    • Pietje Patricia
      - 9 december 2011 | Permalink

      Dank je wel voor je feedback! Fijn om te horen dat het zo’n succes was. :-)

  • Monique S.
    - 6 december 2011 | Permalink

    Nog even een verslag van jouw spel in mijn klas.

    Het sintspel heeft de dag gered! Ik heb er wat ideetjes uit gehaald en zo liep de dag lekker.

    Eerst zwemmen, vrijzwemmen dit keer. Vonden ze allemaal leuk. Op school alle surprises aan de kinderen uitgedeeld. Was die spanning tenminste weg. Gecheckt of iemand zo zenuwachtig was dat hij liefst als eerst het cadeau wilde… Ja, die was er.

    Spellen die we gespeeld hebben:

    • Eerst waakpiet: 1 kind geblinddoekt achter een bordje pepernoten, anderen sluipen ernaartoe en pikken een pepernoot. wekker op 5 minuten. Degene die acher het bord zit als de wekker gaat, mag cadeau uitpakken.
    • Toen een paar potjes taaitaai happen (5 min). De winnaars mochten cadeau uitpakken (dat waren er twee).
    • Ook nog ‘teveel pieten op de nok’ gedaan… Twee lijnen van tape op de grond en dan elkaar passeren om een rij te maken op volgorde van leeftijd. Liep niet echt lekker. Veel stechelaars.. :-( Zou eigenlijk met een gymbank moeten ofzo. Maar toch weer een ‘winnaar’ dus een cadeau uitgepakt.

    Tussendoor telkens gedichten gelezen en pakjes opengemaakt. Er waren echt heel leuke surprises. Voor de grote pauze hadden we alles uitgepakt! (Ik heb maar 18 kinderen in mijn klas.)

    • Pietje Patricia
      - 9 december 2011 | Permalink

      Dank je wel voor het doorsturen van je evaluatie!

      Ik heb zelf een soort variant op ‘pieten op de nok’ (in combinatie met coöperatieve stoelendans) gedaan in mijn klas (11 kinderen, nog minder!). Het was een surprise voor een van de jongens die altijd pech met de trein heeft. We hadden alle stoelen op een rij gezet en reisden van Heiloo naar Dieren met op ieder station iets raars. Zo moest de trein o.a. gesplitst worden en iedereen die ‘achterin zat’ naar het voorste deel komen zonder ‘uit te stappen’ (coöperatieve stoelendans) en op andere stations van volgorde wisselen (pieten op de nok). In Arnhem overstappen op de boemel naar Dieren, die nog kleiner is, dus toen moesten we met 13 personen (kids, plus stagiaire en ikzelf) op 4 stoelen klimmen. Was erg leuk!

  • Mieke Sjoer
    - 6 december 2011 | Permalink

    Naar aanleiding van alle fijne reacties op mijn vraag of het Sintspel ook geschikt is om met 3 autistische kinderen te spelen, heb ik het spel gekocht. Zaterdagmiddag hebben we sint met het surprisespel gevierd en als volgt:

    Om het wachten niet te lang uit te stellen en met jouw berekening van 3 uur in het achterhoofd, zijn we om 3 uur `s middag met een lekker kopje koffie begonnen. Wij waren: oma, pa en ma, dochter 16, dochter 13 en zoon van 9. In overleg een dag eerder de pieten verdeeld. De jongste en moeilijkste van alle 3 werd de papier piet, een zeer belangrijke taak, want anders werd het maar een rommeltje en dat brengt onrust. Doos bij zijn stoel en klaar. Dochter 13 (die het moeilijk vind iets te zeggen) werd de voorleespiet; dochter 16 en oma die beiden van smikkelen houden, werden de 2 hapjespieten; pa werd de drankjes piet en mama, uiteraard de hoofd(regel)piet. Dit was perfect!!!! ieder wist wat er van hem/haar verwacht werd.

    De sint brief aangepast aan onze situatie, wij geloven uiteraard niet meer, maar omdat we allemaal sterk op onszelf zijn, vroeg de sint vanavond dingen samen te doen!!! het werd heel stil.

    Zijn begonnen met een suprise en de opdracht. Deze keuze van opdrachten ook per persoon en pakje uitgezocht. Dit waren succes nummers!!!! ook het aantal pakjes per persoon (5) was precies goed. Wel hebben we een keuze gemaakt uit de andere opdrachten, want het gezicht van oma zwart maken vonden we niet zo`n goed idee en “raak me niet aan kinderen” (auti`s) vinden dat ook niet zo prettig. Zelf nog opdrachten toegevoegd zoals voorafgaande jaren in de vorm van rebussen en cijferpuzzels/tekeningen. Het pip pepernotenspel was ook leuk, want dat was herkenbaar van school.

    Later toen de vermoeidheid toesloeg hebben we de supriseopdrachten teruggebracht naar degene voor wie de suprise is, die doet de opdracht samen met iemand anders (uitkiezen).

    Wat ze heel erg moeilijk maar wel bijzonder vonden (ook al is het bekend van school en thuis) is de knuffelpiet. het werd muisstil toen degene iets aardig ging vertellen. Maar als je al een complimentje had gehad, was een ander aan de beurt, zo kreeg ieder een compliment. We kregen verrassende dingen te horen. De jongste ging er zelfs bij staan!!!!

    Hierna hebben we een eetpauze gehouden (tafel met soep, lekkere broodjes en salade en smeersels.) Daarna even tv gekeken en toen volgens onze traditie en op verzoek van de oudste dochter met de dobbelsteen: 1 kado, 2 niets, 3 liedje zingen, 4 trucje of iets zelf bedenken, 5 niets en 6 is nog een keer gooien.

    Uiteraard hadden we weer te veel kadootjes en de kleine pakjes bleven over. Dat heb ik als volgt opgelost: de sintquiz had ik achtergehouden in geval van nood. De kleine pakjes in een mand gedaan (tijdens een plaspauze) en bij elk goed antwoord was een pakje te verdienen. Uiteraard rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad en zo werd het nog een sport om alle pakjes te verdienen en was het erg leerzaam ook.

    “Dit was leuk mam!” zei de jongste. De pubermeiden zijn niet zo gul met complimenten, maar uit hun reacties en gegiechel was het wel goed. Zelf herkende ik veel kleuteropdrachten en spelletjes en dat bracht me op het idee om mijn oude mappen en boeken weer tevoorschijn te halen. Maar kant en klaar aangeleverd krijgen is erg welkom.

    Wat we ook erg positief vonden was dat iedereen zich aan zijn taak hield en het ook wilde doen. Zo krijg je als regelpiet het een stuk rustiger tijdens de avond zelf. Super.

    Patricia, dank voor je middelen en volgend jaar graag nieuwe opdrachten!!!

    • Pietje Patricia
      - 9 december 2011 | Permalink

      Wat een uitgebreid verslag. Wat fijn! En wat leuk om te horen dat het goed bevallen is.

      Begrijp ik goed dat deze manier van Sint vieren idd meer geschikt is dan alles wat je eerder geprobeerd hebt? Als dit zo is, zou ik het leuk vinden om met jou een keer door te nemen welke spellen en opdrachten allemaal geschikt zijn voor kinderen die zoals jij het zegt ‘auti’s’ zijn. Dan kan ik hier een keer apart aandacht aan besteden op de site of in het Rode Boek sowieso wat suggesties doen voor spellen voor kinderen die net even anders zijn (ik denk dan meteen ook aan ADHD’ers bijv).

      Je idee van de Sint quiz achter de hand houden vind ik trouwens een hele goede tip!

  • Ellen van Hattum
    - 5 december 2011 | Permalink

    Jouw superleuke spel hebben we gisteren voor het derde jaar met veel plezier gespeeld! Ze vonden het weer geweldig, terwijl alleen de jongste nog in de Goedheiligman gelooft.

    Ik was zaterdagavond erg blij met je inlogcode zodat ik de nieuwste versie van het rode boek kon downloaden en op het laatste moment nog een paar nieuwe surprise-activiteiten kon opzoeken. Verder heb ik nog een tip: als je het vaker met je kinderen speelt, is een aanpassing in de Sint-brief op z’n plaats.

    • Pietje Patricia
      - 9 december 2011 | Permalink

      Dank je wel voor je enthousiaste bericht en voor je suggestie van de Sint brief aanpassing. Ik heb een schriftje hier liggen waarin ik alle suggesties opschrijf en probeer hier zoveel mogelijk van te verwerken in de versie van 2012. Heel fijn dat je zo meehelpt het spel steeds leuker te maken!

  • Anja Dingemans
    - 2 december 2011 | Permalink

    Vorig jaar hebben we het de 2e keer, nu met 8 mensen, gespeeld.
    Sinterklaas kwam eerst de zak met kadootjes brengen (adventskalender voor de kiddo’s) en heeft de opdraccht voor het hulp sinterklaas en pieten spel gegeven. Was dit keer met een medaille ipv diploma (hadden ze het jaar ervoor al gehad). Met de opdrachten, liedjes en pepernotenspelletje pip en het is ons – 4 volwassenen en een 10-, een 8-, een 4- en 2-jarige erbij – goed bevallen.

    De kinderen moesten om ons taai taai happen vreselijk lachen. We hebben al het benodigde snoepgoed als groepskado gegeven bij groepsopdracht. We vermijdden het vele snoepen aan het begin; het kwam nu verspreid. Alleen moesten we wel de kadootjes zo plannen dat de pepernoten voor de pip en taai taai koeken voor het happen niet gelijk achter elkaar kwamen.

    Dit jaar spelen we een aangepaste versie gecombineerd met xl dobbelsteen en aan elke worp zitten opdrachten en bij de 2 4 en 6 een kadootje, de rest voor de lol. En het thema is nu vaardigheden bij scholing hulppieten. Hebben nu kruidnoot/bortsplaat sjoelen erbij gedaan, winst mag je opeten en wie het meeste gooit mag ook nog kado pakken, echter blind uit de zak niet voor jezelf… Voor de allerkleinsten moffelen we er wel eens wat tussendoor en bij de opdrachten zit ook verzorgen van eten en drinken verwerkt. Ik ben benieuwd, we hebben er zin in alleen kan ik niet bij alle downloads (dit kan ook aan mijn pc liggen). Ga nu snel verder met de voorbereidingen…

    • Pietje Patricia
      - 3 december 2011 | Permalink

      Anja, leuk al die zelfbedachte varianten en extra spelletjes. Borstplaat sjoelen, hoe kom je erop?! :-) Ik heb je de link naar de downloads per email opnieuw gestuurd.

  • Angelique
    - 14 november 2011 | Permalink

    Hallo Patricia,
    De cd klinkt erg leuk, ik heb hem gelijk besteld. Nu de voorbereidingen weer beginnen roepen de kinderen al enthousiast om het Sinterklaasspel! We verheugen ons alweer!!
    Dank je wel voor de downloads. Fijn hoor, al die cadeautjes :o) Ik hoop dat ik ze snel kan inzien.
    Vrolijke groeten, Angelique

  • Nicolette
    - 9 november 2011 | Permalink

    Bedankt voor je mail met de nieuwe downloads en updates. Ik ga gauw downloaden. Mijn kinderen vroegen alweer om het Sinterklaasspel, ze vonden het echt heel erg leuk vorig jaar!

  • Marie-Louise
    - 22 december 2010 | Permalink

    Hallo Patricia,

    Met de sneeuw in de tuin en kerst op komst kom ik terug op onze sinterklaasavond.

    Wij waren met 7 volwassenen en 6 kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 2 jaar. Elk jaar wordt Sinterklaas uitgebreid gevierd en ik heb altijd met de kinderen en nu met de kleinkinderen aan surprises en gedichten gedaan.

    Dit spel waarbij surprises en opdrachten een grote rol spelen was niet vreemd voor hen, wel de omlijsting, de zwarte Pieten taken (ze voelden zich allemaal verantwoordelijk voor hun taak) en de diverse nieuwe spelletjes. De pepernoten (pip) waren favoriet, de knuffelpietjes waren aandoenlijk (de keuzes die ze moesten maken: pappa of mamma???), de surprises die ze samen moesten doen, de kunstjespiet, de quiz en dan de leuke cd. Die had ik de gezinnen van te voren gegeven zodat ze de liedjes een beetje konden instuderen. Nou dat was niet nodig want ze kenden er al wat van en vonden het ontzettend leuk.

    De diploma-uitreiking was ook een succes. Alleen de diploma’s zagen er niet zo gezellig uit als de rest van de tekeningen, want het is verder zo leuk geïllustreerd misschien een tip om dat kleuriger te maken, (ik had het op gekleurd papier afgedrukt). Ik zag ze later op de kinderkamers hangen.

    De wegwijspiet was voor ons niet zo’n succes door mijn eigen toedoen, ik had er een wedstrijdje van gemaakt maar dat stuitte op onenigheid, dus dat doe ik volgend jaar anders. Dat is ook het leuke je kunt er van alles van maken. Het Pietenkoor had bij ons een variatie, er zijn er bij ons 2 die een instrument bespelen dus dat was een ontzettend leuke toevoeging.

    Heel aardig dat je ook nog wat extra ideeën mailde, ik heb er geen gebruik van gemaakt maar volgend jaar kunnen we daar mee aan de gang. Ik hoop van harte dat het lukt om het spel in een doos te publiceren, het is het zeker waard. Wij hebben een ontzettend leuke avond gehad.

    Veel succes!
    Met hartelijke groet, Marie-Louise

  • Mireille
    - 9 december 2010 | Permalink

    We hebben een hele leuke sinterklaasavond gehad. De kinderen waren dolenthousiast. Vooral de knuffelpiet vond iedereen heel leuk. De een gaf een massage, de ander een compliment, weer een ander een kus en een knuffel. En een die fluisterde iets liefs in onze oren. Nou als je daar geen blij een gelukkig gevoel van krijgt…

    Het zwart maken met de kurk werd eerst heel voorzichtig gedaan, de diegene die daarna kwamen werden steeds enthousiaster en het resultaat was een gezicht vol zwarte strepen. Het pip-spel vonden ze spannend, wanneer zou de pip aangeraakt worden? Ook de surprises waren een groot succes. De wegwijspiet vonden mijn twee oudste kinderen (13 en 12) best spannend, toch ze deden het heel goed.

    Kortom een zeer geslaagde avond. We hebben nu al zin in volgend jaar.

  • Jeroen en Lindi van Beest
    - 9 december 2010 | Permalink

    Voor ons (gezin met drie kinderen van bijna 2, bijna 6 en bijna 8 ) was het de eerste keer om sinterklaasavond te vieren met het surprisespel. Vorig jaar had ik zelf wat opdrachtjes bedacht, nu leek iets bestaands me wel handig, ivm drukte in het gezin. We hebben pas in de week vóór pakjesavond het spel besteld, maar konden het meteen downloaden.

    We hebben vijf surprises uit de downloads gepikt (pip, taaitaai happen, kadootjes wisselen, rijmwoorden en de quiz) en op 15 pakjes een sticker gedaan. We hebben het verder heel eenvoudig gehouden. En voor de kinderen (en ons) was dat genoeg. We hebben met elkaar genoten! Wat was het leuk om van papa een echte piet te maken (schmink en lippenstift in de aanslag…), en elke keer als er een envelop uit een pakje tevoorschijn kwam, was het weer een verrassing wat er gedaan moest worden. We hadden al een gezins(lego)spel gekocht en ingepakt en dat was de prijs, als iedereen 2 vragen goed kon beantwoorden bij de quiz. Toch nog spannend; zouden we het redden…?! Pip was favoriet bij de sticker-spelletjes. Verder hadden we zélf wel bij enkele pakjes een gedichtje gedaan.

    Het was dus eigenlijk heel eenvoudig, en kostte ook weinig voorbereidingstijd. Zoals we het nu zien, is het vooral de opzet, die je richting geeft in hoe je pakjesavond gezellig kunt vieren. Volgend jaar zouden we zeker op herhaling gaan, maar dan wel met nét iets andere opdrachten. Variëren houdt het leuk, verwachten we. Dus, we houden ons zeker aanbevolen en verwijzen ook anderen naar jullie site. Mochten we zelf nog op goede ideeën komen, dan horen jullie ons.

    • Pietje Patricia
      - 9 december 2010 | Permalink

      Helemaal de essentie van het spel: maak het zo moeilijk of zo makkelijk als je zelf wilt. Wat jullie beschrijven, klinkt precies als hoe wij het het eerste jaar deden. Nu onze kinderen ouder zijn, doen we er steeds meer bij: gedichten en meer variatie in de opdrachten. Maar in de basis is het gewoon supersimpel en dat is voor jonge kinderen idd gewoon voldoende. :-)

  • Lisette Neijenhuis
    - 8 december 2010 | Permalink

    Ons Surprisespel was geweldig. We hebben het gebruikt met gelovige kinderen. Van tevoren had ik een speluitleg en spelregels gemaakt. Er zat een brief bij voor Oma en Opa, met als beloning na afloop een Pietendiploma.
    Alle kids hebben genoten en op deze manier waren we toch een ruim uur zoet, i.p.v. dat de 3 cadeaus met 5 minuten waren uitgepakt. En dat was het streven, gezelligheid voorop.
    Bedankt!

  • Ellen
    - 8 december 2010 | Permalink

    Hallo Patricia,

    Het was bij ons inderdaad bijzonder geslaagd. Veel leuker dan alle pakjes zo snel mogelijk uitpakken.

    We waren begonnen met een enveloppe in de brievenbus die een videoboodschap bevatte. Echt ook heel leuk want hij is gepersonaliseerd en Sinterklaas noemt dus de echte namen en weetjes van de kinderen. Vanwege de brief van Sinterklaas die volgde was het misschien niet echt nodig geweest, maar een vriendin had dat via Internet geregeld en besteld.

    Onze kinderen zijn 8, 6 en 5 en geloven nog heilig. Ze vonden de opdrachten erg leuk en ook dat ze allemaal een taak hadden gekregen.

    Ik moet eerlijk zeggen dat het me in eerste instantie tegenviel toen ik al die downloads zag. Ik was het overzicht (lees volgorde) kwijt. En wist even niet hoe te beginnen.
    Ik wilde de instrukties van de opdrachten overnemen en op het voorgedrukte briefpapier doen maar dat werkte niet. Dus heb ik alle instrukties zitten overtypen, da’s niet echt handig. Daarbij nog allemaal Sinterklaasplaatjes bij zitten plakken om de instructiebrieven leuker te maken.

    Een tip is misschien dat anders/sneller te kunnen doen. En briefpapier, diploma’s etc. fleuriger te maken. De kaartjes voor de Quiz en de rijmwoorden heb ik gelijk geplastificeerd. Ik kreeg toen ook het idee om jullie te mailen om er een spel van te maken, maar ik lees nu dat jullie daar ook mee bezig zijn.

    Het voordeel van die downloads is wel dat je snel nieuwe ideeen / opdrachten kunt doorsturen. Volgend jaar wil ik het zeker weer doen met nieuwe opdrachten. Ik heb de opdrachten niet allemaal uitgeprint, maar blijven die voor mij nu zichtbaar als ik het wachtwoord intik en tot wanneer kan dat? Ik heb nog zoveel opdrachten niet gedaan dat ik komend jaar/jaren wel vooruit kan hiermee. Maar moet ik nu toch ieder jaar €15,- betalen? Ik hoor het graag.

    Al met al ben ik dus erg enthousiast.

    En raad eens wat ik van Sinterklaas gehad heb? De Happy Family Organizer, jippie die vroeg ik vorig jaar al en nu eindelijk gekregen! Ik kan eindelijk met mijn goede voornemens aan de slag.

    Bedankt Patricia en jij ook fijne Feestagen en alle goeds voor 2011!!

    Groetjes Ellen

    • Pietje Patricia
      - 8 december 2010 | Permalink

      Je bent niet de eerste die moeite had met de brij aan downloads. Inmiddels heb ik er meer een indeling van gemaakt van downloads die bij elkaar horen en bovenaan degene die essentieel zijn, en daarna de extra’s bij surprise opdrachten en dan nog optionele downloads die bij de voorbereidingen en de aanloop naar pakjesavond toe gebruikt kunnen worden. Ik hoop dat dat helpt!

      Ik zal voor volgend jaar eens kijken hoe ik het briefpapier wat kan opfleuren en of ik hiervan een sjabloon kan maken, zodat je het in Word kunt bewerken. Het diploma wordt sowieso vernieuwd (met dank aan Gerda voor een paar hele goeie ideeën die ze me gemaild heeft!) en bij de surprisespelletjes komen losse opdrachtkaarten, zodat je de instructies niet meer over hoeft te tikken.

      Wat betreft je andere vragen: je kunt tot eind dit jaar blijven inloggen met je bestaande wachtwoord en je hoeft niet ieder jaar opnieuw €15,- te betalen. Zolang je op onze klantenlijst staat, krijg je automatisch alle info die je nodig hebt om download updates te kunnen opslaan op je computer.

      Gefeliciteerd trouwens met je cadeau! Ook Margriet vond het erg leuk om dit te horen. :-)

  • Brenda
    - 8 december 2010 | Permalink

    Zoals beloofd even een berichtje over onze ervaringen met het Sinterklaassurprisespel.

    Wij hebben dit jaar gemerkt dat we met elkaar toch wel een heel fijn sinterklaasritueel hebben, en dat vooral de lange en vele gedichten er voor ons bij horen. Dit jaar had ik veel minder gedichten gemaakt dan anders en me meer op het sintspel gestort, en dat is dus niet zo goed bevallen.

    De opdrachten van het sintspel vonden we op zich wel heel erg leuk, maar op de een of andere manier kostte het te veel tijd, en willen we gewoon gedichten lezen. Hierdoor duurt de avond dan dus te lang met ook het spel erbij. En misschien hadden we ook gewoon te veel opdrachten voor te weinig mensen. Meestal gaan we halverwege ook nog wel even naar buiten, dat bevalt ook erg goed. Vorig jaar hadden we een soort speurtocht-gedicht in de wijk uitgezet, dat was erg leuk, en eigenlijk wel iets wat zou passen binnen het sintspel.

    Mijn conclusie na een paar dagen is eigenlijk dat het sinterklaassurprisespel voor ons een fantastisch spel is om te spelen in de aanloop naar sinterklaasavond toe: dan komen we al lekker in de stemming. Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat we een doos met opdrachten neerzetten, en daar in de weken voorafgaand aan pakjesavond regelmatig op een avond/middag een aantal opdrachten van doen. Misschien in combinatie met schoentje zetten.

    De opdracht om cadeautjes voor elkaar te verstoppen en daarna te zoeken, was wel heel geslaagd. En ook de pepernotenopdrachten vielen in de smaak. De “pip”-opdracht hebben we een dag later nog een keer gespeeld. Ook het Pieten-abc was heel leuk en verrassend.

    Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik zo dom was geweest om in een gedicht een onderwerp te benoemen dat nogal pijnlijk lag, en dat gaf wel een domper op de avond. Ik weet niet hoe het sintspel zou zijn bevallen, als alles gewoon ‘goed’ was gegaan. Ik was een beetje dom… de feeststemming was direct verdwenen. Volgend jaar beter, hoop ik dan maar.

    Heel veel succes met de verdere ontwikkeling van het sinterklaassurprisespel. Leuk als het in een doos-versie gaat verschijnen.

    En mijn creativiteit zit meer in het gedichten maken, dan in leuke opdrachten verzinnen, alhoewel: als ik er voor ga zitten, komt er best wel wat.

    Hartelijke groet,
    Brenda

    P.S.
    Weet je: ik geloof dat ik het allerleukste aan het sinterklaassurprisespel vind, dat ik op al jullie leuke websites terecht ben gekomen. Heerlijk al die positieve inspiratie!

    • Pietje Patricia
      - 9 december 2010 | Permalink

      Dank je wel voor deze openhartige reactie!

      Tsja, pijnlijke gedichten – “dan lees je weer de waarheid in zo’n akelig gedicht.” Ik herinner me van vroeger dat ik al rood werd als ik het handschrift herkende van een bepaald familielid, want dan wist ik: dit wordt niet fijn. Soms viel het reuze mee; meestal niet…

      Onderwerpen die pijnlijk zijn, kun je toch beter vermijden tijdens Sinterklaas; zeker als er ook voor jezelf nog emotionele lading op ligt. Als het gaat om een bepaalde eigenschap die soms lastig is, maar waar je tegelijkertijd ook om kunt lachen, dan kan dit best benoemd worden. Maar vooral bij kinderen (m.n. pubers) moet je naar mijn mening oppassen met wat je in de groep gooit. Ze zijn zich vaak maar al te bewust van hun tekortkomingen en willen vaak best anders. Dan krijgen ze met de Sint ineens weer een douw en dat is niet lekker voor hun vaak toch al wankele gevoel van eigenwaarde.

      Ik ben blij te horen dat je, ondanks het feit dat deze manier van Sinterklaas vieren toch niet bij jullie gezin past, in elk geval ook veel plezier aan de spelletjes kunt beleven in de aanloop naar de avond toe!

  • Joke
    - 8 december 2010 | Permalink

    We hebben een super leuke Sinterklaasmiddag en -avond gehad met 3 kinderen van resp. 5, 6 en 7 jaar en 4 volwassenen. Er was werkelijk aandacht voor de cadeautjes, juist omdat er tussendoor flink bewogen en gedaan kon worden.

    We hadden sommige opdrachten een paar keer terug laten komen, maar een volgende keer doen we dat niet meer. Het is veel verrassender om steeds een nieuwe opdracht te krijgen.

    Regelmatig bleek de instructie wel te lang of te ingewikkeld voor de kids en moesten we het nog eens in onze eigen woorden vertalen.

    Verder zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar.

    Hartelijke groet en bedankt voor zo’n leuk initiatief!

    • Pietje Patricia
      - 8 december 2010 | Permalink

      Hoe jonger de kinderen, hoe meer herhalen van opdrachten gewaardeerd wordt. Maar zodra ze de basisschoolleeftijd bereikt hebben, vinden ze het vaak juist leuker als iedere opdracht een verrassing is. In mijn eigen gezin merk ik dat er wel een paar ‘klassiekers’ tussen zitten die ze jaarlijks graag terugzien, zoals Pip en Hansje Pansje Kevertje. Als je me laat weten welke instructies te ingewikkeld waren, dan kan ik hier nog eens kritisch naar kijken. Als ik volgend jaar de instructies op A6 formaat kaartjes wil kunnen krijgen, zullen sommige instructies sowieso ingekort moeten worden.

  • miranda
    - 8 december 2010 | Permalink

    Hallo, sinterklaasavond (zaterdag) was ontzettend leuk. Vlak van te voren kwam er nog meer familie bij, en we hadden dus te weinig stickers, maar ook zo ging het helemaal leuk. Het gaat inderdaad niet meer om de kadootjes maar of er een sticker op zit en wat je dan moet doen. Doordat we de stickers verdeeld hebben, had ieder dus verschillende. Dit pakte helemaal leuk uit: zo zaten er aan het einde van de avond 4 zwarte pieten (volledig geschminkt natuurlijk – kan de rest lachen) tussen een kamer vol mensen. Helemaal top. Erg genoten. Mijn meisje van 4 heeft ons veel geleerd over Sinterklaas; wist af en toe de antwoorden beter dan de volwassenen. Op en top genoten. Bedankt!
    Groetjes Miranda

  • Meike
    - 7 december 2010 | Permalink

    Het was een geslaagde avond! De kinderen vonden de opdrachtjes heerlijk, met 5 kindren waren we eigenlijk allemaal verbaasd over de rust die er was. Volgend jaar weer! Bedankt!

  • annette
    - 7 december 2010 | Permalink

    Wij hebben het zaterdag gevierd, en een beetje onze eigen draai er aan gegeven. Het was heel erg leuk en gezellig, en zeker weer de moeite waard om het volgend jaar weer te spelen.

    Misschien een tip: het zou heel fijn zijn als het rode boek al bij de stickers zit. Nu moet je het uitprinten en niet iedereen heeft een printer. Dus misschien een idee voor volgend jaar om dit ook zo aan te bieden.

    • Pietje Patricia
      - 7 december 2010 | Permalink

      Er liggen plannen om volgend jaar een kant-en-klaar pakket samen te stellen, waardoor de voorbereidingstijd nog minimaler wordt. Alleen bepaalde downloads die ieder jaar geupdate moeten worden (denk aan de aftelkalender, het Pietendiploma en dergelijke) en downloads waarvan je er net zoveel moet kunnen printen als je nodig hebt, zijn handiger om als PDF bestand te krijgen. Maar Het Rode Boek hoort beslist bij de onderdelen waarvan ik hoop dat het weer gedrukt kan worden!

  • Caroline
    - 7 december 2010 | Permalink

    Wij (gezin van 4 waaronder tweeling van 9 jaar, boys) zijn zaterdag om half 4 begonnen met het sint spel en waren omstreeks 19.00 uur klaar. Het was ook precies lang genoeg, want de jongens wilden rond 19.00 uur dolgraag hun kadootjes gaan bekijken en ontdekken.

    Het was verder een geslaagde avond, het pip spel vonden we alle 4 leuk, ook taai taai happen en paardje prik, pepernoten schieten en de quizjes scoorden ook goed, bekend maar blijvend leuk dus. Het was het eerste jaar dat de boys niet meer in de Sint geloven, dus er zaten wat grappige surprises in de surprises verstopt, en dat bleek toch wel belangrijk: een spel moest wel óf beloond of opgeleukt met kadootjes zijn. Een snoepmuisje was al voldoende hoor!

    Volgend jaar gaan we het zeker weer spelen , maar dan met meer quizjes erin, en met moeilijker vragen, ik hou me hier dus voor aanbevolen… Verder leuk spel met massa mogelijkheden om het naar eigen inzicht aan te kleden.

    • Pietje Patricia
      - 8 december 2010 | Permalink

      Ik heb een boek te leen over Sinterklaas waarin allerlei oude tradities en mythes beschreven staan. Daar zit vast wel materiaal tussen wat gebruikt kan worden bij de quiz. Moet ik nog oppassen dat het geen compleet triviant spel wordt! ;-)

  • Sinthia Wit
    - 7 december 2010 | Permalink

    Wij hebben zaterdagmiddag met z’n tienen (waarvan 3 kinderen; 1 jaar, 6 jaar en 10 jaar oud) Sinterklaas gevierd. Omdat ik vrij laat was met het bestellen van het spel, heb ik zelf besloten om het spel deels te spelen en deels traditioneel te houden, zoals we het altijd deden. Owen, van 6 jaar oud, vond het reuze spannend. Hij wilde wel hulppiet worden en zelfs Marissa van 10 (sinds vorig jaar niet meer in de ban van Sinterklaas) vervulde haar opdracht (kadootje zoeken, dat ik had vastgebonden ergens in huis) met volle overgave.

    Ik heb de opdrachten een eigen draai gegeven, gezien het feit dat ik alle deelnemers erg goed ken (Opa, Oma, 2 zussen, zwager, man en kinderen) en ze eerst nogal sceptische tegenover ‘een spel’ stonden. Maar uiteindelijk erg veel plezier gehad en volgend jaar laat ik mijn zussen delen in de voorbereidingen en gaan we het waarschijnlijk spelen zoals jullie het bedoeld hebben. Maar vooralsnog was dit al een succes en juist de mogelijkheden tot eigen inbreng maken het toch een heel persoonlijke ervaring. Bedankt!

    Tips: doordat ik geen kleurenprinter had, was ik aangewezen op een bedrijf die dat wel had en kosten daarvoor berekende. Ik heb daarom deels zwart/wit geprint maar dat is toch minder leuk.

    • Pietje Patricia
      - 7 december 2010 | Permalink

      Ik zou als ik jou was zeker die eigen inbreng erin houden. Als je zussen je volgend jaar helpen voorbereiden, heb je hier zelfs wat meer tijd voor. Een van de redenen waarom ik feitelijk geen gedicht suggesties doe in het spel of op de site, is omdat dit typisch een onderdeel is wat snel persoonlijk wordt en wat vrijwel niet te schrijven is als het algemeen geldig moet zijn voor alle gezinnen die met het Surprisespel werken. Dus juist leuk, dat eigen stuk. “Beetje van het Sintspel, beetje van mezelf…” (om met een bekende soepfabrikant te spreken! ;-) )

  • Liesbeth
    - 6 december 2010 | Permalink

    Wij hebben inmiddels een hele leuke sinterklaas gehad. De cd was er dan nog niet, maar we hebben heel leuk liedjes gezongen, leuke moppen verteld en de quiz gedaan. Onze meiden zijn nog wel klein dus heel lang hadden zij de aandacht er niet bij. Ik denk wel dat wij er een leuke traditie bij hebben!

    Bedankt voor jullie bijdrage!

  • Esther
    - 6 december 2010 | Permalink

    Beste Margriet & Patricia,

    Het was een groot succes: jullie spel. Gaf enorm veel sfeer en gezelligheid en inderdaad de focus verschoof helemaal van ‘wat zit er in het pakje’ naar ‘welke sticker zit erop’ en ‘wat voor pret gaan we nu weer krijgen’…

    Bedankt!

    Esther

  • Gerda
    - 5 december 2010 | Permalink

    We hebben dankzij jouw spel een geweldig gezellig sinterklaasavond gehad met mijn kids van 6, 5, 3 en 1 en de zoontjes van onze vrienden van 4 en 1. Vorige jaren was de avond met het bekende gegraai binnen een kwartier afgelopen: wat een afknapper. Deze avond was wel supergezellig. Dus allereerst enorm bedankt daarvoor, echt super!

    De volgende suggesties kwamen bij mij op. Doe er mee wat je wilt, het komt uit een goed hart.

    • kaartjes voor de verschillende soorten opdrachten, per sticker gesorteerd, waar je vantevoren uit kunt selecteren welke je dan wilt doen of van toepassing vindt. die je niet wilt doen haal je er gewoon uit.
    • bij de benodigheden zou ik ook zetten: enveloppen, kleurenprints. (Oja en het woord envelop schrijf je met 1 el! Detail…)
    • daarnaast heb ik de quizvraag ‘wat gebeurt er met stoute kinderen’ ertussenuit gevist.
    • zou je ook nog wat moeilijkere vragen kunnen toevoegen om het ook voor de volwassenen leuk en misschien zelfs een beetje educatief te maken? Je kunt dan zelf kiezen welke vragen je wel en niet bij de quiz wilt doen. Ze waren wel een beetje erg makkelijk… :-)

    Omdat we met een behoorlijk grote groep waren en veel echt kleine kindjes, hebben we inderdaad de suggestie opgevolgd om de kado’s met dezelfde sticker “tegelijk” uit te laten pakken (omstebeurt van klein naar groot). Bij elke ronde hadden een of twee personen een gedicht (iedereen had 1 gedicht van tien regels).

    Ik had de pakjes vantevoren genummerd, omdat ik een bepaalde volgorde wilde in het uitpakken. Dus alle pietjeskoor stickers hadden een 1, de pepernoten een 2, etc. Voor de kinderen was het ook leuk om de pakjes eerst op nummer te sorteren. Misschien doe ik volgend jaar trouwens vijf zakken, want we hadden wel een smiecht die nu stiekem al meerdere pakjes ging uitpakken. Je hebt er minder zicht op als het niet meer in de zakken zit.

    Enfin, het was echt geweldig en we gaan het volgend jaar zeker weer doen.

    Een allerlaatste opmerking; de pietendiploma’s zelf vond ik wat saai en gewoontjes, ik heb niet meteen een suggestie maar daar zou je volgens mij nog meer mee kunnen doen zodat je het ook echt wilt bewaren. Misschien ruimte om zelf in te vullen wat je dit jaar van Sint hebt gekregen en wat je leuk vond, en achteraf een foto van jezelf tijdens het feest op te plakken of een tekening van jezelf als piet. Of dat je kan aanvinken welke opdrachten je hebt voltooid (wat voor kunstje je hebt gedaan, welk liedje gezongen) en dat je er dan een goudkleurige sticker van de Sint opkrijgt aan het einde! Of denk ik nou te ingewikkeld?

    Tenslotte zou het echt supermakkelijk zijn als je zo op het sjabloon van het briefpapier kan gaan tikken… maar zo kwam ik er zelf ook wel uit hoor!

    • Pietje Patricia
      - 8 december 2010 | Permalink

      We hebben inmiddels ook al per email uitgebreid contact gehad. Ik ben enorm blij met al je goeie suggesties en ga deze zeker gebruiken voor de versie van 2011.

      Enorm bedankt hiervoor!!!

  • Els V.
    - 5 december 2010 | Permalink

    Gisteren rond 18 uur zijn we gestart met onze pakjesavond. Oma, Lianne (7 jaar), Maarten (15 jaar en meervoudig gehandicapt), pappa en ik: we hebben genoten!

    Normaal gesproken maakten wij gedichtjes voor elkaar, maar dit jaar aan de hand van het rode Sinterklaasboek. De voorbereidingen waren leuk, maar vergden toch veel tijd vond ik. (Ik heb er van genoten, maar misschien heb ik het niet helemaal goed gedaan: de instructies bij de surprise spelletjes uit het rode boek kon ik niet kopiëren, wel uit de mail die je afgelopen week gestuurd hebt. Dus dat vergde wat tijd. En daarnaast heb ik alle benodigde materialen, zoals wanten, alle pepernoten, knuffeldoosje, lepels etc. ook ingepakt bij de het cadeautje waar de sticker op zat. Doe jij dat ook zo?)

    Onze Maarten, die toch niet altijd lang zijn aandacht erbij kan houden, heeft het heel goed volgehouden en goed meegedaan. Volgend jaar weer zo zei hij!! Onze Lianne vond al die spelletjes geweldig, Pip wilde ze blijven herhalen!! Wat ook heel lief en warm was, was het kringetje vormen, eentje in het midden en dan iets liefs zeggen. Heerlijk.

    Uiteindelijk waren we om 21 uur klaar. Maarten was helemaal afgebrand en ging meteen lekker naar bed met zijn belangrijkste aanwinsten. Lianne had er nog geen genoeg van en die heeft nog een paar spelletjes herhaald!

    Is het mogelijk om voor volgend jaar nieuwe pepernotenspelletjes, knuffelspelletjes en pietenkunstjes te ontwikkelen? De surprise spelletjes zijn er in voldoende mate en voor alle doelgroepen, echt geweldig.

    Nogmaals, mijn complimenten voor dit idee en de uitwerking daarvan. Alles werd prima geleverd. Wij hebben genoten!!! En Oma, ik geloof dat zij het meeste genoot, zij deed alle spelletjes mee. met een grote glimlach.

    Veel warme groetjes uit Limburg,

    Els

    • Pietje Patricia
      - 7 december 2010 | Permalink

      Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Ik vond het heel bijzonder ook om te horen dat het spel goed is gevallen bij je gehandicapte zoon. Leuk!

      Ik heb van meerdere mensen nu begrepen dat het overnemen van de surprise instructies tijdrovender is dan ik lijk te denken. Ga ik wat aan doen voor de versie van volgend jaar! Er zullen dan tevens weer wat nieuwe varianten op de opdrachtstickers komen (ik had er dit jaar overigens wel een paar op de site zelf gezet).

      Voor wat betreft je inpak-vraag: soms pak ik de benodigde materialen wel in, soms ook niet. Hangt een beetje af van wat het is. Bij het spelletje ‘In de knoop, uit de knoop’ had ik een kadootje ingepakt, maar de touwen die hierbij nodig waren had ik aan dit pakje vastgeknoopt. Bij ‘Pas op voor de waakhond’ had ik een flinke schoen gevuld met een wortel, het mandarijntje, de blinddoek en een envelop met de speluitleg en deze in zijn geheel op het pakje geplaatst. De choco Sinten en zo voor de ‘Strooigoed estafette’ had ik juist weer ingepakt om te voorkomen dat het kon worden opgesnoept voor we eraan toe waren. De andere surprise onderdelen had ik dit jaar ook allemaal ingepakt.

  • Gerdieneke
    - 3 december 2010 | Permalink

    Ik heb zojuist de aanvulling op het Rode Boek van jullie ontvangen. Dit zijn hele leuke ideeën!

    Ik heb Pakjesavond al gevierd, afgelopen zondag. Vind dat best jammer nu ik de nieuwe spelletjes zie. Maar dat is een idee voor volgend jaar, ga ze goed bewaren!

    De stickers en cd heb ik pas afgelopen week gekregen, dus die had ik helaas niet erbij, maar we hebben het evengoed heel leuk gehad. Had er wel wat van het spel bij gedaan en wat pakjes zonder iets en voor iedereen 1 gedicht (dat hoort er toch een beetje bij).

    Ik denk wel dat het leuker is als de groep groter is, wij waren met 2 kinderen en 2 volwassenen. Maar ik vind dat jullie het heel leuk aanpakken, met nieuwe ideeën, allerlei tips enz!! Ga zo door!

    Groetjes,
    Gerdieneke Kamphorst

    • Pietje Patricia
      - 3 december 2010 | Permalink

      Hoi Gerdieneke,

      Bedankt voor je reactie en de feedback!

      Fijn om te horen dat jullie het heel leuk gehad hebben en dat het spel van pas gekomen is. Jammer van de stickervellen en de CD (het is dit jaar echt een puinhoop bij TNT…). Ze zijn houdbaar gelukkig, dus volgend jaar kun je ze alsnog gebruiken!

      Ik ben het helemaal met je eens dat gedichten er bijhoren. Zelf voer ik het aantal gedichten en de lengte ervan ieder jaar een beetje verder op. Ik ben begonnen met alleen gedichten bij de surprises. Daarna voor iedereen ten minste een persoonlijk gedicht, maar dan wel in ‘nijntje’ stijl en niet meer dan 4 of 6 regels – ook aandacht moet je oefenen! Inmiddels zijn mijn jongste zonen 8, dus zo langzamerhand kan er steeds meer bij.

      Als je volgend jaar surprisespelletjes gaat uitzoeken, let dan even op of ze geschikt zijn voor een klein groepje. Ik probeer er zoveel mogelijk variatie in aan te brengen, zowel qua activiteit als qua geschiktheid voor grote of kleine groepen, echt jonge kinderen of iets oudere kinderen.

      Volgend jaar hoop ik dat ik iets eerder inspiratie heb om weer een serie nieuwe surprise ideeën te leveren. Wat het precies is met inspiratie weet ik niet – je kunt het in elk geval niet dwingen. De ene keer pers je er binnen een uur 10 leuke ideeën uit en de volgende keer lig je dagen naar het plafond te staren…

  • Anja
    - 17 november 2010 | Permalink

    Vorig jaar ben ik pardoes op sinterklaas surpise spel terecht gekomen. Omdat we een oma verloren hadden en de andere ernstig ziek was, leek ons feest in het water te vallen. We zagen op tegen die berg kado’s zonder jus of sfeer. Spel dus besteld en eigenlijk een afgeslankte versie gedaan met groepssurprises en daarin wel pieten diploma en wat spelletjes verwerkt; alles op het mooie sint briefpapier uitgeprint. En de kinderen (2 meiden – toen bijna 4 en ander bijna 8 ) en 2 honden waren vol van het kruidnotenwerpen: hoeveel er in je schoen kwamen, mocht je opeten. De honden vonden dit sport, allerlei lekkers op de grond, hilariteit alom enz enz. Voor de 3 volwassenen ook. Het voelde zoals het feest bedoeld is. Dit jaar gaan we voor volle versie: 8 man waarvan 4 kinderen waarvan een kind al een grote wetende. We hebben er volop zin in.

  • Miranda
    - 16 november 2010 | Permalink

    Ik ben helemaal blij met jullie spulletjes, al fanatieke fan, en van alles al in huis, werkt super!!! Mijn dochter is al druk aan het kruizen en disco piet aan het meezingen in de auto.

  • Angelique
    - 15 november 2010 | Permalink

    Wij hebben vorig jaar het Sinterklaas Surprisespel gespeeld met 3 kinderen (7, 7 en 10 jaar) en 4 volwassenen. We hebben ontzettend veel pret gehad. De kinderen genoten enorm van de spelletjes en waren veel minder op hun eigen cadeautjes gericht. Iedereen was veel meer betrokken bij het feest. Nu we de Sint net verwelkomd hebben vragen alle 3 de kinderen of we het weer net zo als vorig jaar gaan doen, want dat was zóóó leuk!!! De herinneringen worden alweer opgehaald. Heerlijk, ik verheug me al weer op ons avondje, met Sinterklaasspel…

  • Mirjam
    - 12 november 2010 | Permalink

    De leukste en beste manier om op gezellige wijze pakjesavond te vieren. Vorig jaar voor ’t eerst gevierd met het spel en de kinderen (toen 3 en 5) hebben heerlijk enthousiast meegedaan, gezongen, gerijmd en gespeeld. Minder graaien en scheuren, meer aandacht en rust. Dubbel plezier. Dus dit jaar zeker weer! Bedankt.

  • Alies v.d. Post
    - 5 november 2010 | Permalink

    Waar het voorheen alleen maar de nadruk op het zo snel mogelijk legen van de zak kwam te liggen (Zucht, hoezo gezellig…) heeft dit Sinterklaas Surprisespel weer ouderwetse gezelligheid gebracht! Aandacht, sfeer verhogend, lol, lachen, nieuwsgierigheid, saamhorigheid. De CD is ook een geweldige aanvulling. Het was een FEEST! Dit jaar zéker weer… We verheugen ons er nu al op en dat is dus zeer positief!

  • esther
    - 3 november 2010 | Permalink

    Echt een super spel. Het is met kleine moeite aan te passen aan het gezelschap waarmee sinterklaas wordt gevierd. Het spel zorgde bij ons voor een ouderwets gezellige pakjesavond zonder het gegraai en in record tempo uitpakken van de cadeaus. In plaats daarvan was het een gezellige, ontspannen pakjesavond met veel gelach en gegiebel. De kinderen vonden het net als de volwassenen top!! Mijn oudste dochter (die niet meer gelooft) vroeg of we het dit jaar weer het spel gingen doen, omdat dat zo gezellig was. Groet,
    Esther

    ps: nu mischien nog een leuk idee voor een ontspannen kerstdiner met kinderen en jullie kunnen helemaal niet meer stuk wat mij betreft.

    Bedankt!!!!

    • Patricia
      - 10 november 2010 | Permalink

      Ha Esther, de ideeën voor een ontspannen kerst wordt al aan gewerkt, maar we kregen het dit jaar niet voor elkaar. Nog even geduld dus!

    • - 28 november 2010 | Permalink

      Hallo Esther,

      Ik las je leuke reactie over het spelen van het Sinterklaas Surprisespel én je vraag voor een ontspannen kerstdiner. Zo deden mijn ouders het vroeger: eerst werden wij de koks en mochten met stokbroodjes en toasjes, beleg, rauwkost en sausjes in de keuken zelf op mooie schalen het kerstdiner maken. Wij leefden ons uit in het versieren van de toasjes en broodjes. Mijn ouders maakte een lekker soepje erbij. De soep, toasjes en hapjes werden op de bank gegeten met kaarsjes aan (wat al helemaal gezellig en knus en anders was) en dan kwam het… tussen het smikkelen door werd er door elk van ons voor elkaar een optreden gehouden. Dit werd lang van te voren al in het geheim voorbereid door iedereen. Het kon zijn een acrobatenact, een kerstverhaal voorlezen, muziekinstrument spelen, een googeltruc. Alles mocht. De optredens vonden plaats in verschillende combinaties. Soms deed iemand iets alleen, soms ik met mijn broertje of één van de kinderen met één van de volwassenen. Iedereen had plezier, de sfeer was bijzonder en het was altijd iets om naar uit te kijken! Wellicht wordt dat het bij jullie ook! Fijne feestdagen!

      Groet

      Anne Mijke

  • Admar Kwant
    - 8 december 2009 | Permalink

    Hartelijk bedankt voor dit heerlijke geschenk!!!

  • Ellen van Hattem
    - 7 december 2009 | Permalink

    Dag,

    Ik wilde jullie nog even laten weten dat we zaterdag jl. veel plezier aan/met het spel hebben gehad. Onze jongste is nu 5 en dus op een leeftijd dat ze dit soort opdrachtjes ook goed kan doen. Het was weer een echte Pakjesavond – we hebben allemaal genoten. Bedankt!

    Fijne decembermaand,

    Ellen van Hattem

  • Femke Bisschops
    - 7 december 2009 | Permalink

    We hebben een ontzettend leuk sinterklaasfeest gehad. Dankzij het spel kan ik wel zeggen! SUPER!

  • - 3 november 2009 | Permalink

    Het Sinterklaasspel helpt je Sinterklaasavond te vieren op een manier waarbij de jonge kinderen, de oudere kinderen en de volwassenen ontzettend veel plezier hebben. Wat me echt bij is gebleven van toen ik het met spel Patricia en haar 4 zoons meespeelde, was hoe verbonden je je gaat voelen met elkaar.

    Ik herinner me ook het jaar daarvoor waar de kinderen voornamelijk gericht waren op het graaien van zoveel mogelijk kadootjes. Het Sinterklaasspel verlegt de aandacht naar elkaar. Sinterklaasavond gaat dan weer om meer dan alleen de kadootjes!

  • - 3 november 2009 | Permalink

    Het Sinterklaas Surprisespel heeft voor mij Sinterklaasavond weer de moeite waard gemaakt om te vieren. De creativiteit en actieve betrokkenheid van iedereen, van jong en oud, wordt aangesproken, en het levert enorm veel lol, verrassende momenten en saamhorigheid op. Wat kan de Goedheiligman nog meer wensen?

Geef een reactie