3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Zwarte wat? Zwarte vrijdag!

Vandaag is het een zwarte dag: Black Friday. Het is de dag nadat in Amerika massaal Thanksgiving gevierd is.

Thanksgiving Day

Tijdens dit typische familiefeest wordt dank gezegd voor de oogst en allerlei andere goede dingen. De meeste werknemers krijgen op Thanksgiving en de vrijdag erop vrij. Veel Amerikanen leggen dan grote afstanden af om met hun familie een lang weekend samen te kunnen zijn.

Een traditie van de nieuwe wereld

Volgens de overlevering werd de eerste Thanksgiving gevierd in 1621 door de Pilgrim Fathers. Zij hadden dat jaar een barre tocht op het schip de Mayflower gemaakt om hun eerste nederzetting te kunnen stichten: Plymouth in Massachusetts. Vervolgens mislukte de oogst. Maar na een prachtig najaar (Indian summer) en hulp van de lokale bevolking, kon er in november alsnog geoogst worden.

Wist je dat dit feest ook Nederlandse ‘roots’ heeft?

In Leiden wordt sinds 1609 het Leidens ontzet traditioneel gevierd met een dankdienst in de Pieterskerk en een speciale maaltijd (hutspot). Tijdens de dienst wordt “Wilt heden nu treden” gezongen. Dit lied werd in 1598 geschreven door Adriaen Valerius ter gelegenheid van de overwinning op de Spaanse troepen in de Slag bij Turnhout tijdens de 80-jarige oorlog.

Thanksgiving: Wilt heden nu treden - We gather together

De Amerikanen zingen tijdens Thanksgiving de vertaling hiervan: “We gather together”. Bij de viering staan het danken en de maaltijd (kalkoen, geen hutspot) centraal.

Waarom de deze vrijdag een zwarte dag?

Zwarte vrijdag is de start van het Kerstseizoen in Amerika waarbij alles draait om het inkopen van de kerstkadootjes. Om mensen naar de winkels te lokken, stunten veel winkeliers met fantastische aanbiedingen. Er zijn zelfs zaken die al om 3 uur ’s ochtends open gaan. Gekker nog: mensen staan dan al enkele uren in de rij om schaarse koopjes te bemachtigen!

Je zou kunnen bedenken dat het op zwarte vrijdag zo druk is, dat je er somber van zou worden. Overal files en lange rijen voor de kassa? Ik moet er persoonlijk niet aan denken!

Maar dat is niet de reden voor dit zwart. Dit zwart heeft namelijk te maken met winkeliers die uit het rood komen. Als je vroeger een negatief saldo had, werd dit met rode inkt in de boeken geschreven. Wij kennen nog altijd de term ‘rood staan’. Positief saldo schreef men met zwarte inkt.

Dankzij alle koopjesjagers worden vandaag enorme omzetten gemaakt en dat is natuurlijk weer goed voor het banksaldo van der verkopers!

Plaats een reactie ».

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Miranda: "Hallo, sinterklaasavond (zaterdag) was ontzettend leuk. Het gaat inderdaad niet meer om de kadootjes maar of er een sticker op zit en wat je dan moet doen. Doordat we de stickers verdeeld hebben, had ieder dus verschillende. Dit pakte helemaal leuk uit: zo zaten er aan het einde van de avond 4 zwarte pieten (volledig geschminkt natuurlijk – kan de rest lachen) tussen een kamer vol mensen. Helemaal top. Mijn meisje van 4 heeft ons veel geleerd over Sinterklaas; wist af en toe de antwoorden beter dan de volwassenen. Op en top genoten. Bedankt!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

Het Sinterklaasspel helpt je Sinterklaasavond te vieren op een manier waarbij èn de jonge kinderen èn de oudere kinderen èn de volwassenen ontzettend veel plezier hebben.
Anne Mijke van Harten - eigenaar van Earthgames

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...