3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Zwarte Sinterklaas

Nee, dit slaat niet op de poging van Suriname om Sinterklaas te vervangen door Goedoe Pa, een donkere man die snoep en geschenken uitdeelde toen Suriname weer souverein was geworden (wat overigens mislukt is – het vervangen van de Sint dus). Maar het heeft wel met het einde van de andere Nederlandse kolonie te maken: op 5 december 1957 werden namelijk alle Nederlanders Indonesië uitgezet. Deze datum wordt sindsdien Zwarte Sinterklaas genoemd.

Overigens zijn er nog wel meer data die op de nominatie kunnen staan voor Zwarte Sinterklaas:

6 december 1944: Sinterklaasrazzia
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zo’n 1300 ondergedoken mannen en jongens opgepakt die thuisgekomen waren om Sinterklaasavond te vieren. Ze werden in de kampen Rees en Bienen aan het werk gezet; velen van hen hebben het niet overleefd.

4 december 2012: Politie Pakjesfeest
Zwarte Sinterklaas voor iedereen die nog een boete heeft openstaan. De politie Gooi en Vechtstreek gaat die dag namelijk in een grootscheepse actie zoveel mogelijk boeteweigeraars en wanbetalers in de cel zetten.

Bron: Sinterklaas Lexicon

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Extra bonussen als je een van de spellen bestelt!

Chai kruiden + bisschopswijnrecept

Bisschopswijn wordt extra lekker als je deze maakt met Chai kruiden! Om dit te kunnen ervaren krijg je 30 gram Chai en het geheime bisschopswijnrecept van Biothee bij je bestelling opgestuurd.

Het Grote Sinterklaas Kookboek 2 recepten uit Het Grote Sinterklaas Kookboek

Iedereen die het Sinterklaas Surprisespel aanschaft, krijgt als extra bonus 2 lekkere recepten uit Het Grote Sinterklaas Kookboek van Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jacht. Het gaat om het recept voor schuimletters en voor snoepfiches. Deze recepten zijn speciaal uitgezocht om te kunnen gebruiken bij "Chocolade Anagram" (surprisespel) en het Surprisespel Oefenbord (extra download).

Klik hier voor alle aanbiedingen in de webshop