3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Zwarte Sinterklaas

Nee, dit slaat niet op de poging van Suriname om Sinterklaas te vervangen door Goedoe Pa, een donkere man die snoep en geschenken uitdeelde toen Suriname weer souverein was geworden (wat overigens mislukt is – het vervangen van de Sint dus). Maar het heeft wel met het einde van de andere Nederlandse kolonie te maken: op 5 december 1957 werden namelijk alle Nederlanders Indonesië uitgezet. Deze datum wordt sindsdien Zwarte Sinterklaas genoemd.

Overigens zijn er nog wel meer data die op de nominatie kunnen staan voor Zwarte Sinterklaas:

6 december 1944: Sinterklaasrazzia
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zo’n 1300 ondergedoken mannen en jongens opgepakt die thuisgekomen waren om Sinterklaasavond te vieren. Ze werden in de kampen Rees en Bienen aan het werk gezet; velen van hen hebben het niet overleefd.

4 december 2012: Politie Pakjesfeest
Zwarte Sinterklaas voor iedereen die nog een boete heeft openstaan. De politie Gooi en Vechtstreek gaat die dag namelijk in een grootscheepse actie zoveel mogelijk boeteweigeraars en wanbetalers in de cel zetten.

Bron: Sinterklaas Lexicon

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Gerda: "We hebben dankzij jouw spel een geweldig gezellig sinterklaasavond gehad met mijn kids van 6, 5, 3 en 1 en de zoontjes van onze vrienden van 4 en 1. Vorige jaren was de avond met het bekende gegraai binnen een kwartier afgelopen: wat een afknapper. Deze avond was wel supergezellig. Dus enorm bedankt daarvoor, echt super!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Met het Sinterklaas Surprisespel draait het om met elkaar samen zijn. Gezellig samen zijn dus, precies zoals het sinterklaasfeest bedoeld is!"
De redactie van SinterklaasFan.nl

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...