3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Wie viert er nou geen Sinterklaas?!

Je staat er van te kijken misschien, maar in het Friese plaatsje Grouw vieren ze collectief dus geen Sinterklaas. In plaats daarvan vieren ze Sint Pieter. Dat vieren ze wel wat eerder in het jaar, namelijk op 21 februari.

Sint Pieter lijkt trouwens wel heel veel op Sinterklaas. Beide heiligen komen per boot aan.  Ze worden geholpen door zwarte knechten – Sint Pieter heeft er echter maar één: Hansje Pik. Sinterklaas rijdt op een witte schimmel en draagt een rode mantel. Sint Pieter rijdt op een zwart paard en draagt een witte mantel. Op het kleurverschil na toch weer heel erg hetzelfde…

De overlevering wil dat het Sint Pieterfeest er ruig aan toe ging. Hier kwam in 1908 een einde aan, toen mejuffrouw De Roos het volgende verhaal verzon:

Sint Pieter was vroeger de hulp van Sint Nicolaas. Zij kregen echter ruzie toen Sinterklaas direct door naar Leeuwarden wilde, terwijl Sint Pieter eerst de plaats waar zijn kerk stond (Grouw) wilde bezoeken. Sinterklaas nam de cadeaus mee en Sint Pieter moest terug om cadeaus voor de inwoners van Grouw te halen.

Kennelijk deed Sint Pieter hier best lang over, want Grouw viert Sinterklaas ruim 2,5 maand later. Moest Sint Pieter dan terug naar Spanje? Ik weet het niet. Als jij het wel weet, vertel het ons dan!

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Gerda: "We hebben dankzij jouw spel een geweldig gezellig sinterklaasavond gehad met mijn kids van 6, 5, 3 en 1 en de zoontjes van onze vrienden van 4 en 1. Vorige jaren was de avond met het bekende gegraai binnen een kwartier afgelopen: wat een afknapper. Deze avond was wel supergezellig. Dus enorm bedankt daarvoor, echt super!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"De Sinterklaas Surprisespellen werken op de lachspieren en dat geeft een ontspannen sfeer. De focus ligt daardoor op het samen zijn en minder op de pakjes. Sinterklaas is weer ons leukste feest ooit!"
Mireille Mettes - bedenker van MIR methode

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...