3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Weet wat je strooit!

Met Sinterklaas eten we ineens heel ander snoepgoed dan de rest van het jaar. Maar wist je wat de reden hiervoor is? Het heeft te maken met de symboliek van dit Sinterklaas lekkers…

  • Speculaaspoppen: ook wel ‘vrijers’ genoemd. Wanneer je een speculaaspop krijgt, dan heb je een aanbidder. Vroeger waren de speculaaspoppen afbeeldingen van heiligen of van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Freia.

  • Pepernoten: een symbool van vruchtbaarheid. Vroeger werden ze met muntstukken gemengd, tegenwoordig (helaas) met suikergoed.

  • Marsepeinen varken: het wilde zwijn was een Germaans symbool van de jacht en werd in oude tijden regelmatig geofferd. Nadat de kerk dierenoffers verbood, werd het zwijn vervangen door zijn achterneefje: het marsepeinen varken.

  • Suikergoed: net als de Vrijer een teken van een aanbidder. Vroeger had suikergoed dan ook vooral de vorm van een hart.

  • Chocolademunten: symbolisch voor de bruidsschat. Eén van de bekendste legenden over Sinterklaas vertelt dat hij ’s nachts stiekem beurzen met goudstukken naar binnen gooide. Dit om te voorkomen dat een vader zijn dochters de prostitutie instuurde om aan geld te komen voor een goede bruidsschat.

  • Chocoladeletters: een symbool voor geluk. Germaanse kinderen kregen een runenteken cadeau bij hun geboorte, een initiaal voor geluk. Deze traditie wordt vaak gezien als voorloper van de chocoladeletter. Chocolade letters werden ergens in de 19e eeuw geïntroduceerd. Tot die tijd werden de letters gemaakt van brood of banket.

Strooien, wat je bij voorkeur ongezien moet doen, is een teken van vrijgevigheid en bescheidenheid.

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Kitty: "Dit jaar was voor ons de eerste keer dat we het Sinterklaasfeest niet op de traditionele manier zouden vieren. Ik was op zoek naar een leuke invulling voor deze avond, maar vond alleen maar dobbelspellen die naar mijn mening meer geschikt zijn voor oudere kinderen. Na wat speurwerk op internet kwam ik dit spel tegen en dacht: Dit is precies wat ik zoek!

Iedereen was zeer enthousiast en het was een super avond! Ik heb nu het ideale spel gevonden voor de Sinterklaasavonden want wij gaan hier zeker nog jaren van genieten. Bedankt."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Eindelijk een leuk spel waarmee alle ouders en de media een antwoord hebben op de decemberstress die ieder jaar weer toeslaat!"
Emmeliek Boost - initiatiefneemster van de Opvoeddesk

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...