3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Weet wat je strooit!

Met Sinterklaas eten we ineens heel ander snoepgoed dan de rest van het jaar. Maar wist je wat de reden hiervoor is? Het heeft te maken met de symboliek van dit Sinterklaas lekkers…

  • Speculaaspoppen: ook wel ‘vrijers’ genoemd. Wanneer je een speculaaspop krijgt, dan heb je een aanbidder. Vroeger waren de speculaaspoppen afbeeldingen van heiligen of van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Freia.

  • Pepernoten: een symbool van vruchtbaarheid. Vroeger werden ze met muntstukken gemengd, tegenwoordig (helaas) met suikergoed.

  • Marsepeinen varken: het wilde zwijn was een Germaans symbool van de jacht en werd in oude tijden regelmatig geofferd. Nadat de kerk dierenoffers verbood, werd het zwijn vervangen door zijn achterneefje: het marsepeinen varken.

  • Suikergoed: net als de Vrijer een teken van een aanbidder. Vroeger had suikergoed dan ook vooral de vorm van een hart.

  • Chocolademunten: symbolisch voor de bruidsschat. Eén van de bekendste legenden over Sinterklaas vertelt dat hij ’s nachts stiekem beurzen met goudstukken naar binnen gooide. Dit om te voorkomen dat een vader zijn dochters de prostitutie instuurde om aan geld te komen voor een goede bruidsschat.

  • Chocoladeletters: een symbool voor geluk. Germaanse kinderen kregen een runenteken cadeau bij hun geboorte, een initiaal voor geluk. Deze traditie wordt vaak gezien als voorloper van de chocoladeletter. Chocolade letters werden ergens in de 19e eeuw geïntroduceerd. Tot die tijd werden de letters gemaakt van brood of banket.

Strooien, wat je bij voorkeur ongezien moet doen, is een teken van vrijgevigheid en bescheidenheid.

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Caroline: "Wij (gezin van 4 waaronder tweeling van 9 jaar, boys) zijn zaterdag om half 4 begonnen met het sint spel en waren omstreeks 19.00 uur klaar. Het was ook precies lang genoeg, want de jongens wilden rond 19.00 uur dolgraag hun kadootjes gaan bekijken en ontdekken. Het was een geslaagde avond, het pip spel vonden we alle 4 leuk, ook taai taai happen en paardje prik, pepernoten schieten en de quizjes scoorden ook goed, bekend maar blijvend leuk dus. Volgend jaar gaan we het zeker weer spelen. Verder leuk spel met massa mogelijkheden om het naar eigen inzicht aan te kleden."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Wat een gaaf spel! Een prachtige invulling voor pakjesavond."
Willemien Eikelboom - Family Factory

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...