3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Weet wat je strooit!

Met Sinterklaas eten we ineens heel ander snoepgoed dan de rest van het jaar. Maar wist je wat de reden hiervoor is? Het heeft te maken met de symboliek van dit Sinterklaas lekkers…

  • Speculaaspoppen: ook wel ‘vrijers’ genoemd. Wanneer je een speculaaspop krijgt, dan heb je een aanbidder. Vroeger waren de speculaaspoppen afbeeldingen van heiligen of van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Freia.

  • Pepernoten: een symbool van vruchtbaarheid. Vroeger werden ze met muntstukken gemengd, tegenwoordig (helaas) met suikergoed.

  • Marsepeinen varken: het wilde zwijn was een Germaans symbool van de jacht en werd in oude tijden regelmatig geofferd. Nadat de kerk dierenoffers verbood, werd het zwijn vervangen door zijn achterneefje: het marsepeinen varken.

  • Suikergoed: net als de Vrijer een teken van een aanbidder. Vroeger had suikergoed dan ook vooral de vorm van een hart.

  • Chocolademunten: symbolisch voor de bruidsschat. Eén van de bekendste legenden over Sinterklaas vertelt dat hij ’s nachts stiekem beurzen met goudstukken naar binnen gooide. Dit om te voorkomen dat een vader zijn dochters de prostitutie instuurde om aan geld te komen voor een goede bruidsschat.

  • Chocoladeletters: een symbool voor geluk. Germaanse kinderen kregen een runenteken cadeau bij hun geboorte, een initiaal voor geluk. Deze traditie wordt vaak gezien als voorloper van de chocoladeletter. Chocolade letters werden ergens in de 19e eeuw geïntroduceerd. Tot die tijd werden de letters gemaakt van brood of banket.

Strooien, wat je bij voorkeur ongezien moet doen, is een teken van vrijgevigheid en bescheidenheid.

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Extra bonussen als je een van de spellen bestelt!

Chai kruiden + bisschopswijnrecept

Bisschopswijn wordt extra lekker als je deze maakt met Chai kruiden! Om dit te kunnen ervaren krijg je 30 gram Chai en het geheime bisschopswijnrecept van Biothee bij je bestelling opgestuurd.

Het Grote Sinterklaas Kookboek 2 recepten uit Het Grote Sinterklaas Kookboek

Iedereen die het Sinterklaas Surprisespel aanschaft, krijgt als extra bonus 2 lekkere recepten uit Het Grote Sinterklaas Kookboek van Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jacht. Het gaat om het recept voor schuimletters en voor snoepfiches. Deze recepten zijn speciaal uitgezocht om te kunnen gebruiken bij "Chocolade Anagram" (surprisespel) en het Surprisespel Oefenbord (extra download).

Klik hier voor alle aanbiedingen in de webshop