3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Sinterklaas Kapoentje

Kapoentje is een woord dat voornamelijk bekend is door het lied Sinterklaas kapoentje dat met Sinterklaas wordt gezongen. Het woord kapoentje is een afgeleide van het woord kampoen en heeft meerdere betekenissen. Deze betekenissen hebben voornamelijk een negatieve lading zoals: gecastreerde haan, vreemde drommel, deugniet, schurk en bandiet. (Bron: www.encie.nl)

Waarom zingen wij dan over Sinterklaas Kapoentje?!

Ik kan er natuurlijk alleen maar naar raden, maar waarschijnlijk waren de kinderen in de 19e eeuw echt niet zoveel braver dan de kinderen van nu. Denk maar eens aan liedjes als:

  • Zwarte Piet ging uit fietsen (nog heel erg braaf);
  • Sinterklaas, wat staat die tabberd toch belabberd (minder braaf);
  • Sinterklaas is jarig, zet hem op de pot (wordt randje…);
  • Ik ben een zwarte P, en heb een witte L, en als je die niet lust, je moeder lust hem wel (afhankelijk van of je doordenkt of niet, helemaal niet braaf!)

Najib Anhali laat Sinterklaas zelfs knock-out slaan door zijn vader!

Sinterklaas is een bisschop en bisschoppen leven celibatair. Weliswaar niet gecastreerd, maar het eindresultaat is hetzelfde: geen vrouwtjes voor de haan en ook geen vrouwen voor de Sint. Daar heeft vast een of ander bijdehand jongetjes (of meisje!) een leuk liedje op verzonnen en dat liedje zingen wij dus nu massaal bij het schoentje zetten…

Klaes Kapoen is overigens een schurk die maar niet wil deugen: hij valt uit de wieg, krijgt een pak slaag en wordt uit school gejaagd. Dan gaat hij in de leer bij een bakker en een kleermaker, maar dat wordt niets. Hij wordt soldaat, deserteert en wordt opgesloten. Hij ontsnapt en sluit zich aan bij een bende, wordt gevangen, ontvlucht weer, vermoordt een koopman, lijdt schipbreuk en eindigt tenslotte onder de guillotine. In de 19e eeuw was hij veelvuldig hoofdfiguur in spotprenten. (Bron: www.geheugenvannederland.nl)

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Brenda: "Voor de 5e keer dit jaar en weer gezellig. We passen de spelletjes soms zelf iets aan, het werkt perfect. Kinderen 9-12 jaar en nog steeds enthousiast. Eerste kadootje werd pas na een half uur uitgepakt, eerst gingen we sinterklaasliedjes hakken; steeds opnieuw! Wij voelen een beetje medelijden met de mensen die verhalen over ‘na een uurtje graaien was het alweer klaar’. Volgend jaar weer, wat ons betreft."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Dit spel mag niet ontbreken in een gezin dat bewust en waardenvol met elkaar wil leven en ook veel plezier wil beleven. Superleuk en verademend om zo Sinterklaas te vieren!"
Margriet Darwinkel - Happy Family Life

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...