3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Sint-Nicolaaslicht: de sterren in zee

Heb je wel eens meegemaakt dat de golven licht geven? Rollende schuimkoppen en je eigen voetsporen lichten magisch op in het natte zand. Het kan gebeuren op een warme zomeravond aan het strand. Als je op dat moment over een duikbril zou beschikken en je hoofd onder de golven houdt, dan zie je ineens allemaal sterren in zee!

De veroorzaker van dit moois is de ‘zeevonk’, een kleine alg die officieel de ‘Noctiluca scintillans’ genoemd wordt, wat ‘flitsend nachtlichtje’ betekent. Hij ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje, met een staartje aan de achterkant. De diameter van de alg is zo’n 0,5 tot 1 millimeter, en dat is uitzonderlijk groot voor een alg. Als je hem in beweging brengt, geeft hij een lichtflits. Het licht wordt geproduceerd tijdens een chemisch proces dat ook wel bioluminiscentie genoemd.

Dit licht is waarschijnlijk bedoeld om roofdieren als garnalen af te schrikken. Andere dieren maken handig gebruik van deze sterren in zee. Zo is bekend dat zeeleeuwen en andere nachtelijke roofdieren het licht van de zeevonk gebruiken om op vissen te jagen.

Ook boten die door het water varen, brengen de zeevonk in beweging. De golven die zo veroorzaakt worden lichten rondom de schepen op. Volgens de Sinterklaas Lexicon wordt dit licht Sint Nicolaaslicht genoemd. En dat is niet zo verwonderlijk, aangezien Sint Nicolaas ook beschermheer van de zeelieden is…

Bronnen:
Sinterklaas Lexicon
Kennisnet artikel ‘Sterren in de zee’

(In Corsica is overigens een vuurtoren die Sint-Nicolas Licht heet.)

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Mireille: "Wat ben ik toch blij dat ik dit spel heb gekocht! En wat zitten er weer leuke dingen in mijn schoen! Het is nu al weer het derde jaar dat wij (mijn man en ik en onze drie kinderen van 12, 14 en 15 jaar) dit gaan doen en weer hebben wij er veel zin in! Dankjewel dat je jouw creativiteit met ons wilt delen en ons weer een heerlijke sinttijd bezorgd."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Het Sinterklaas Surprisespel viert een avondje Sint op een heel nieuwe manier, waarbij er echt AANDACHT is voor elkaar. Ik ben fan!"
Inge Schilders - bedenker van Kleine Avonturen

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...