3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Richtlijnen voor het zetten van de schoen

schoenzetten Zaterdag komt de goede Sint weer aan in Nederland en dan zullen een paar miljoen kinderen hun schoen zetten. Dat is volgens de NEN een heel serieuze handeling waar niet lichtvaardig mee omgesprongen mag worden!

NEN ondersteunt in Nederland het normalisatieproces, inclusief alles wat met het Sinterklaasfeest te maken heeft. Hiertoe heeft zij een landelijke norm uitgegeven waarin richtlijnen staan voor het vieren van dit volksfeest: de NEN 0512.

Hierin vind je ook richtlijnen voor het zetten van de schoen. Dat doe je namelijk zo…

10.1 Het zetten van de schoen

10.1.1 Algemeen

Tussen het tijdstip van de landelijke aankomst en 5 december bestaat de mogelijkheid eenmaal of meermalen ‘de schoen te zetten’ met als oogmerk voor het tijdstip van de viering bij gunstig voorafgaand gedrag alvast een (veelal) klein geschenk van Sint-Nicolaas te ontvangen. Uitsluitend minderjarige kinderen komen in aanmerking voor deze traditie.

10.1.2 Plaats en positie van de schoen

Voor de plaats en positie van de schoen gelden de volgende richtlijnen.

  • Een schoen behoort te worden geplaatst bij een open haard met rookkanaal, gedurende de avonduren. Bij het ontbreken van een rookkanaal kan de schoen bij een buitendeuropening worden geplaatst.
  • Het bij een verwarmingsradiator plaatsen van een schoen wordt als volslagen zinloos en onverklaarbaar beschouwd en wordt derhalve afgeraden.
  • Het verdient aanbeveling plaatsen met vloerverwarming te mijden teneinde vergaan van een eetbaar geschenk te beperken en zo grote teleurstelling te voorkomen.

10.1.3 Model en uitvoering van de schoen

Voor model en uitvoering van de te zetten schoen gelden de volgende richtlijnen.

  • Een grote schoen zetten uit hebberigheid werkt averechts. Sint-Nicolaas herkent dit gedrag onmiddellijk en handelt tegenovergesteld.
  • Ter zake van de schoen maakt het niet uit of het een rechter- of een linkerschoen betreft. Sint-Nicolaas is noch links- noch rechtsgeoriënteerd. Pieten zijn voorts niet links- of rechtshandig maar gewoon handig.
  • Het gebruik van laarzen is toegelaten mits de schachthoogte kleiner is dan 200 mm, omdat dit anders het werk van de Zwarte Pieten bemoeilijkt en bovendien de suggestie in zich bergt van het eerste punt van deze opsomming.

10.1.4 Handelingen

Het zetten van de schoen behoort plaats te vinden tussen 18.00 uur en 21.00 uur. Brave kinderen worden geacht vanaf dit laatste tijdstip in bed te liggen. Bij het zetten van de schoen worden door de schoenzetter persoonlijk ten minste twee Sint-Nicolaasliederen vocaal ten gehore gebracht.

Gegeven de onvoorstelbare en wonderbaarlijke inspanningen die van het paard van Sint-Nicolaas gedurende die nachten worden verwacht en teneinde Sint-Nicolaas gunstig te stemmen kan worden overwogen de schoen te voorzien van enige eet- en/of drinkwaren voor Amerigo. Daarbij behoren uitsluitend voor een paard passende eetwaren in de schoen te worden geplaatst, bijvoorbeeld hooi en winterpeen.

OPMERKING
Water voor Amerigo wordt bij voorkeur niet in, maar naast de schoen geplaatst.


Er zijn nog veel meer richtlijnen voor het vieren van Sinterklaas. Dus als je zeker wilt weten dat je alles keurig netjes volgens de norm doet, download dan hier de complete NEN 0512…

Plaats een reactie ».

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Patricia Stam: "We zijn een gezin met inmiddels kinderen in de leeftijd van 0 t/m 10 jaar waarvan 2 kinderen met een stoornis binnen het autistische spectrum. Wij hebben 4 jaar geleden het surprisespel gekocht, omdat we de avond voor alle leeftijden - we vieren sinterklaasavond altijd ook met opa en oma erbij - leuk en aantrekkelijk wilden maken.

Samen zoeken we met de kinderen spellen uit die we willen doen met het sinterklaasavond. We doen echt alles samen. De kids hebben hun eigen taak zoals lekkers verzorgen, drinken inschenken, enz. Iedereen geniet die avond. De gespannen sfeer rond de kadootjes is verleden tijd, alles gaat in de rust, lekker ontspannen en volop genieten.

Wij vinden het een topper en een goed, leuk en echt een super spel. Kids vragen er ieder jaar weer om (zelfs de opa’s en oma’s). Ik moet het niet in mijn hoofd halen om het niet te spelen :-) Is dus een echte aanrader!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Met dit sinterklaasspel is iedereen de hele avond aan de beurt. De opdrachten zijn bovendien superleuk en houden de kinderen bezig. Eindelijk kun je weer rustig pakjesavond vieren..."
Judith van Wijk - trendspotter van Hip & Hot

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...