3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Ontladen, door weten wat je wilt

Margriet Darwinkeldoor Margriet Darwinkel

Stress voert de boventoon deze maanden. Ik heb het nu even niet over je kinderen – ja, die hebben inderdaad ook veel meer last van stress. Het gaat nu even over jou en alles wat deze tijd van je vraagt…

Het Sinterklaasfeest regelen, kadootjes moeten kopen, gedichten schrijven, surprises maken, gezond eten op tafel willen zetten, noem maar op. Als je niet uitkijkt is de boventoon rondom Sinterklaas stress, terwijl het juist ook zo’n gezellige tijd is met en voor de kinderen.

Maar de combinatie van de dingen kan soms net even te veel zijn. Je wil het niet, maar spanning loopt op en dan ineens die uitbarsting naar je kind, omdat het in jouw ogen iets doet dat niet acceptabel is. Achteraf voel je dat het niet terecht is of zeker niet terecht in die mate. Je krijgt spijt en je voelt je er eigenlijk heel vervelend over, en dat geeft nu juist weer meer stress.

Herken je dit?

Het is een fenomeen waar veel moeders – en ook vaders hoor – mee te maken hebben. Misschien al een beetje troost dat je niet de enige bent. Maar je kunt er echt iets aan doen. De oplossing is niet ingewikkeld, en begint met je bewust te worden van wanneer en waarom je het doet of vanwege wie je het doet. Durf je het aan?

Op spanning volgt altijd ontlading

Wanneer je onder spanning staat om wat voor reden dan ook, dan heeft je lichaam een ontlading nodig. Soms doe je dat door naar iemand uit halen, in woorden of in acties. Het zijn dan vaak onze kinderen die het als eerste voor hun kiezen krijgen. Omdat het nu eenmaal gemakkelijker is om op hun boos te worden dan op onze partner, de baas, een irritante collega, de buurvrouw of wie dan ook.

Een irritant kind vraagt je naar jezelf te kijken

Helaas is de werking ervan van korte duur en je gaat je niet minder aan je kind irriteren. Sterker nog de kans dat het erger wordt, is alleen maar groter. Want kinderen hebben nou eenmaal de (irritante?) eigenschap dat ze jou spiegelen en gaan net zo lang door met hun vervelende gedrag totdat je bij jezelf hebt achterhaalt wat er echt aan de hand is. Je kind daagt je uit om het achterliggende probleem op te lossen.

Het achterliggende probleem

En wat is dat dan? De vraag hier is op wie ben je echt boos? Wat precies maakt me zo boos? En heeft dit echt met mijn kind te maken of gaat het eigenlijk over iets in mezelf? Schrijf het voor jezelf eens op, bij voorkeur in een dagboek zodat je jouw gedachten en overtuigingen later nog eens terug kunt lezen waardoor je zicht krijgt op je eigen (leer)proces.

Op deze manier kom je los van je gedachten en ben je niet meer je gedachten (die vaak onbewust ongewenst gedrag veroorzaken), maar heb je gedachten en die kun je veranderen.

Maar goed, nu je dit weet… Hoe doe je het in de praktijk?

Druk op de pauzeknop

Zodra je merkt dat je heel boos wordt, kun jezelf een halt toeroepen. Je drukt als het ware op een pauze knop. Er zit tijd tussen impuls en actie – alleen dat moet je gaan ervaren. Je bent dan in staat een bewuste keuze te maken en anders te gaan reageren. Je zult zien dat jouw reactie gaat veranderen, en dat heeft weer een positieve invloed op het gedrag van je kind(eren).

Gooi de spanning letterlijk eruit

Daarnaast kun je spanning ook ontladen door letterlijk de spanning uit je lijf te slaan op een groot kussen bijvoorbeeld, of door er met vriendinnen over te praten of door een activiteit te doen zoals yoga of massage of lekker een weekend naar Parijs te gaan ….

Goed voor jezelf zorgen en je bewust zijn van wat en hoe JIJ de dingen in je leven wilt, dat is een van de geheimen van een gezin in balans!


€5,- korting op Opvoeden vanuit het Hart (inclusief CD!)

Margriet en Eva helpen je op speelse wijze zelf antwoorden te vinden op jouw vragen over opvoeden.

Het is Margriet haar passie om kinderen en volwassenen te laten leven vanuit hun eigen kern, kracht en essentie. Ze doet dit vanuit haar bedrijf Happy Family Life, dat gericht is op het inspireren van ouders en verzorgers bij het opvoeden van kinderen. Ze ontwikkelt hulpmiddelen voor thuis en geeft diverse workshops en trainingen. Zelf is ze moeder van drie kinderen. Ze schrijft ook tips voor deze website. Klik hier voor meer tips van Margriet…

Eva schreef o.a. vele boeken over het ontwikkelen van emotionele intelligentie en het aanwakkeren van zelf-motivatie bij jonge mensen.

Beiden geven ze workshops voor leraren, kinderen en ouders en schreven dit boek om ouders te laten ontdekken hoe fantastisch en rustgevend het is om je kind(eren) vol zelfvertrouwen op te voeden vanuit het Hart. Normaal € 22,50 maar met deze actiecoupon slechts € 17,50!
Leuke Actie: €5,- korting op Opvoeden vanuit het Hart (inclusief CD!)!

Plaats een reactie ».

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Paméla Meerman-Versloot: "We hebben het surprisespel gespeeld met 13 volwassen scouts en we hebben gelachen! Ik wist niet zeker of de opdrachten van de stickers zouden werken maar iedereen zong hard mee met de liedjes en ook zwarte vegen uitdelen gebeurde erg fanatiek. Pieten op de nok, zaktrappelen, huilen da’s pas lachen hebben we echt om gelachen.

De dag erna heb ik het ook nog met mijn 16 scouts gespeeld (10-15 jaar) en ook zij hebben een hoop lol met het spel gehad. Levende (pieten)knoop, discopiet en de snoepgoed estafette vonden zij erg leuk.

Bedankt voor het leuke spel, ik ga het zeker vaker gebruiken en waarschijnlijk volgend jaar ook met de uitbreidingsset."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Dit moet wel het favoriete spel van de Sint zijn!"
Ester & Silvia - oprichters van www.gezinspiratie.nl

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...