3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Is zwarte piet racisme of niet? Wat vinden jullie?

Op facebook werd de volgende vraag gesteld:

Is zwarte piet racisme of niet? Wat vinden jullie?

Heb je een facebook account en wil je je mening toevoegen? Dat kan hier…

Ik heb daar wel een mening over en die heb ik daar als volgt verwoord:

Zwarte Piet komt uit een hele oude germaanse traditie toen vrijwel niemand hier ooit nog Afrikaanse mensen had gezien. Ze hadden toen de functie van kwelduivels. Als je als volk dan wit bent, dan zie je er griezelig uit als je niet langer wit ziet (oftewel zwart).

Er bestaan Afrikaanse volken waar ze mensen wit schilderen om duivels of geesten of whatever uit te beelden. Moeten blanken nu massaal gaan zeuren dat zij aan discriminatie doen? Nee toch zeker – laat iedereen het recht op z’n eigen cultuur en tradities!

In deze tijd is Piet zwart omdat hij door schoorstenen klautert – daar word je nu eenmaal niet wit, rood of geel van…

Of je nu wel of niet een facebook account hebt, ik vind het sowieso interessant om te weten wat je vindt. Je kunt je mening uiteraard ook hieronder kwijt…

Plaats een reactie »

Eén reactie

  • Petra
    - 26 november 2011 | Permalink

    Wat een onzin vind ik dat gezeur over discriminatie ieder jaar weer. Ieder nadenkend mens (zelfs de jonge kinderen) weet toch dat zwarte piet zwart word door het roet van de schoorsteen. Probeer maar eens om niet zwart te worden van schoorsteen-roet.
    Zwarte pieten kunnen alle huidskleuren hebben, alle nationaliteiten, maar door al dat roet zie je dat niet. Alle pieten zijn gelijk. (Dus juist helemaal geen discriminatie, maar juist gelijkheid).

    Ze zijn in dienst bij sint Nicolaas, en worden daardoor knecht genoemd. Dat is ook niet om te discrimineren, maar zo noemde men vroeger een hulp nu eenmaal. (En net zoals men nu geen roe meer in huis heeft, of wimpels, noemt men een werknemer nu geen knecht meer. En wie speelt er tegenwoordig nog met kaatsenballen of een tol met een zweep erbij? Dat zijn gewoon de mooie oude liedjes).

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Esther: "Het was een groot succes: je spel. Gaf enorm veel sfeer en gezelligheid en inderdaad de focus verschoof helemaal van 'wat zit er in het pakje' naar 'welke sticker zit erop' en 'wat voor pret gaan we nu weer krijgen'... Bedankt!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Als jij dit jaar een keer een echt leuke, ontspannen en gezellige pakjesavond wilt - dus zonder gegraai, gezeur en ongeduld - koop dan het Sinterklaas Surprisespel. Echt, ik gebruik het nu zelf een aantal jaar en het is super leuk. Je hoeft geen surprises te maken, maar je maakt van het uitpakken van de kadootjes een spel. Het kost je 20 euro en dat is het echt meer dan waard. En je kunt het ieder jaar opnieuw spelen...
Jeroen de Jong - De Praktijkvader

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...