3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Hoe Sinterklaas een broer kreeg

In het Friese Grouw vereert men al enkele eeuwen Sint Piter (Sint Pieter op z’n Hollands). Deze beschermheilige van vissers en schippers liep op 21 februari door het stadje met een jas vol snoepgoed. “Wie zoet was, mocht lekkers” en als je stout was kreeg je met veel gebrul een bestraffende preek. Het was een ruig feest met veel overlast.

Juf Riek Jansen vond in 1903 dat de boel wat getemperd moest worden en verklaarde Sint Piter tot broer van Sint Nicolaas. Omdat de Sint best wel hulp kon gebruiken, was Sint Piter een keer met hem meegegaan. Bij Grouw kregen de heiligen echter een fikse ruzie. Sint Piter wilde graag de kerk hier bezoeken, die naar hem was vernoemd. Sint Nicolaas had echter haast en stond erop direct door te reizen naar Leeuwarden. Met alle geschenken…

Sint Piter wilde de bewoners van Grouw niet zonder kadootjes laten zitten. Dus ging hij terug om nieuwe te halen. Het duurde echter wel helemaal tot in februari voor hij met een volgeladen boot en zijn zwarte knecht Hansje Pik (tegenwoordig Swarte Pyt) het stadje weer binnen kwam zeilen.

Uiteraard viert Grouw sinds dit voorval pakjesavond op 21 februari, de dag dat ze Sint Piter uitzwaaien (hij arriveert namelijk op de 15e). Als iedereen thuiskomt van het zwaaien, vinden ze daar een zak kadootjes die Swarte Pyt heeft achtergelaten.

Bron: Sinterklaas Lexicon

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Gerda de W.: "Patricia, het was weer een ge-wel-dig feest, enorm genoten van PIP, taai-taai happen en alle andere opdrachten. Dankjewel!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Eindelijk een leuk spel waarmee alle ouders en de media een antwoord hebben op de decemberstress die ieder jaar weer toeslaat!"
Emmeliek Boost - initiatiefneemster van de Opvoeddesk

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...