3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Het surprisespel op school spelen

Een veelgestelde vraag van leerkrachten: is het Sinterklaas Surprisespel ook geschikt om met een grote groep kinderen op school te spelen?

Ja, het kan, maar wel net even iets anders dan wanneer je het met je eigen gezin (lees: kleinere groep) viert.

Ik weet natuurlijk niet hoe jullie anders Sinterklaas op school vieren, maar als ik de school van mijn eigen kinderen even als voorbeeld neem, dan komt Sinterklaas hier centraal aan, waarna hij de klassen rondgaat. Hij heeft maximaal een uur de tijd per klas en in die tijd moet er gezongen worden, Sinterklaas iets vertellen en worden de cadeautjes uitgedeeld. Kortom, er is niet veel tijd…

Hoe kun je dan toch met het Sinterklaas Surprisespel werken?

Bij het spel horen opdrachtstickers die op de cadeautjes geplakt worden. Deze opdrachtstickers symboliseren korte opdrachten die uitgevoerd moeten worden, voordat het cadeautje uitgepakt wordt. Er zijn 5 verschillende opdrachten, dus binnen een klas zullen er 3 tot 6 kinderen zijn die dezelfde opdracht krijgen (bij klassen tussen de 15 en 30 kinderen). Het is goed mogelijk om de kinderen samen deze opdrachten te laten uitvoeren.

In het spel zitten surprisekaarten met spelsuggesties die je bij de verschillende opdrachtstickers kunt doen. Kies van te voren uit welke spellen je aan welke opdrachtstickers gaat koppelen. Bij jonge kinderen is het aan te bevelen deze spelletjes van te voren te ‘oefenen’ in de klas, zodat je het de kinderen op de dag zelf niet eerst hoeft uit te leggen. Hier een lijstje met geschikte opdrachten:

PietenkoorPraat eens (ab)normaal of Sinterklaasliedjes hakken

KnuffelpietjesVieze Pietjes of Sinterklaas Weerbericht

PietenkunstTe veel Pieten op de nok of Levende Pietenknoop

Zwarte PietenHuilen, da’s pas lachen! of De pakjesfabriek

PepernotenPepernoten acrobatiek of Snoepgoed estafette

SurprisestickerPietje die wel dichten kan of Niet allemaal tegelijk!

Op sommige scholen is het gewoonte dat Sinterklaas ook een cadeau aan de hele klas geeft. Als dit bij jullie ook het geval is, kun je voor dit cadeau een surprisekaart voor de hele groep gebruiken. Levende Pietenknoop is waarschijnlijk de leukste voor een echt grote groep.

Uiteraard kun je ook iets zelf bedenken. Bij mijn kinderen op school hebben ze eens een race tussen de docenten gedaan op het schoolplein, waarbij de kinderen de randen van het parcours vormden. De docenten moesten op kleine loopkarretjes (waar peuters graag op rijden) racen. Hilariteit alom!

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Esther: "Het was een groot succes: je spel. Gaf enorm veel sfeer en gezelligheid en inderdaad de focus verschoof helemaal van 'wat zit er in het pakje' naar 'welke sticker zit erop' en 'wat voor pret gaan we nu weer krijgen'... Bedankt!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Wat een gaaf spel! Een prachtige invulling voor pakjesavond."
Willemien Eikelboom - Family Factory

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...