3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Een lutje potje van Sint-Nicolaas

Een lutje potje is Gronings dialect en betekent baby of klein kind. Lutje is klein en potje is kind. Als je een lutje potje van Sint-Nicolaas hebt, dan betekent dit hier dat je een onecht (buitenechtelijk) kind hebt.

Er zijn veel uitdrukkingen met Sinterklaas die betrekking hebben op huwelijk en vruchtbaarheid omdat de Sint beschermheilige is van dit instituut. Goedheiligman komt bijvoorbeeld weer van de term goet-hylick-man, wat huwelijksmakelaar betekent. En voordat we Pakjesavond vierden, was 5 december ook een tijdlang de datum voor Valentijnsdag. (Zie ook: Valentijnsdag van de Gouden Eeuw.)

Een meisje van Sinterklaas is een losbandig meisje. Hiermee werden de meisjes bedoeld die tijdens de matrozenfeesten die vroeger in Amsterdam op Sinterklaasavond plaatsvonden misschien wat al te makkelijk hun rokken lichtten. En als een matroos hier opgewonden van werd, kon zij weer roepen: “Ik heb Sint Niklaai gezien!” En dit alles resulteerde dan natuurlijk in een lutje potje van de Sint…

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Patricia Stam: "We zijn een gezin met inmiddels kinderen in de leeftijd van 0 t/m 10 jaar waarvan 2 kinderen met een stoornis binnen het autistische spectrum. Wij hebben 4 jaar geleden het surprisespel gekocht, omdat we de avond voor alle leeftijden - we vieren sinterklaasavond altijd ook met opa en oma erbij - leuk en aantrekkelijk wilden maken.

Samen zoeken we met de kinderen spellen uit die we willen doen met het sinterklaasavond. We doen echt alles samen. De kids hebben hun eigen taak zoals lekkers verzorgen, drinken inschenken, enz. Iedereen geniet die avond. De gespannen sfeer rond de kadootjes is verleden tijd, alles gaat in de rust, lekker ontspannen en volop genieten.

Wij vinden het een topper en een goed, leuk en echt een super spel. Kids vragen er ieder jaar weer om (zelfs de opa’s en oma’s). Ik moet het niet in mijn hoofd halen om het niet te spelen :-) Is dus een echte aanrader!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Ontzettend leuk spel!
Ook heel geschikt om een kinderfeestje mee te organiseren."

Martine Bakx - eigenaar van Verkleedwinkel Artoek

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...