3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Een lutje potje van Sint-Nicolaas

Een lutje potje is Gronings dialect en betekent baby of klein kind. Lutje is klein en potje is kind. Als je een lutje potje van Sint-Nicolaas hebt, dan betekent dit hier dat je een onecht (buitenechtelijk) kind hebt.

Er zijn veel uitdrukkingen met Sinterklaas die betrekking hebben op huwelijk en vruchtbaarheid omdat de Sint beschermheilige is van dit instituut. Goedheiligman komt bijvoorbeeld weer van de term goet-hylick-man, wat huwelijksmakelaar betekent. En voordat we Pakjesavond vierden, was 5 december ook een tijdlang de datum voor Valentijnsdag. (Zie ook: Valentijnsdag van de Gouden Eeuw.)

Een meisje van Sinterklaas is een losbandig meisje. Hiermee werden de meisjes bedoeld die tijdens de matrozenfeesten die vroeger in Amsterdam op Sinterklaasavond plaatsvonden misschien wat al te makkelijk hun rokken lichtten. En als een matroos hier opgewonden van werd, kon zij weer roepen: “Ik heb Sint Niklaai gezien!” En dit alles resulteerde dan natuurlijk in een lutje potje van de Sint…

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Angelique: "Wij hebben vorig jaar het Sinterklaas Surprisespel gespeeld met 3 kinderen (7, 7 en 10 jaar) en 4 volwassenen. We hebben ontzettend veel pret gehad. De kinderen genoten enorm van de spelletjes en waren veel minder op hun eigen cadeautjes gericht. Iedereen was veel meer betrokken bij het feest. Nu we de Sint net verwelkomd hebben vragen alle 3 de kinderen of we het weer net zo als vorig jaar gaan doen, want dat was zóóó leuk!!! De herinneringen worden alweer opgehaald. Heerlijk, ik verheug me al weer op ons avondje, met Sinterklaasspel..."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Ontzettend leuk spel!
Ook heel geschikt om een kinderfeestje mee te organiseren."

Martine Bakx - eigenaar van Verkleedwinkel Artoek

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...