3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

Alles is liefde maar de stoomboot is fout

Mijn favoriete Sinterklaasfilm is Alles is liefde – hij is alleen niet zo geschikt voor kleinere kinderen. Er zou een speciale taaloptie moeten komen met wat beep, beep, beep censuurgeluiden als Sint die woede-aanval krijgt in de stoomboot en z’n mijter naar God aan het stampen is…

Maar goed, over de stoomboot gesproken. Die is dus fout!

Ik had het je vorig jaar nog niet kunnen verklappen, maar nu ik de Sinterklaas Lexicon gelezen heb, weet ik ineens een boel meer over de stoomboot van de Sint! Zoals het feit dat deze de ‘Pakjesboot 12’ heet. Waarschijnlijk zouden mijn kinderen de lexicon niet nodig gehad hebben om dit te weten, maar ik zat natuurlijk te bloggen tijdens de intochten en dan mis je dit soort details…

De stoomboot in Alles is liefde heet de Hydrograaf. Deze boot stamt uit 1910 en wordt door de Koninklijke Marine gebruikt om metingen op zee te doen. En het maffe is, dat dit ook de boot is waarop Sinterklaas op televisie officieel in Nederland arriveert. Alleen wordt voor die gelegenheid de naam Hydrograaf dan omgedoopt in ‘Pakjesboot 12’.

Oké, regiefoutje, ze zijn dat laatste detail dus vergeten. Alleen, het wordt nog een stapje complexer…

Alles is liefde speelt zich af in Amsterdam. De Sinterklaasintocht wordt daar groots en op geheel eigen wijze georganiseerd door het Initiatief Comité Amsterdam en de boten die hierbij gebruikt worden heten ‘Madrid’, ‘Alicante’ en ‘Spanje’!

Dus het lijkt de goede boot met de verkeerde naam, maar het is niet eens de goede boot want dit exemplaar arriveert nooit in Amsterdam. Kun je het nog volgen?!


Wist je trouwens dat pas sinds het liedje ‘Zie ginds komt de stoomboot’ geschreven werd in 1850, iedereen denkt dat Sinterklaas met een stoomboot moet arriveren? En het duurde nog tot 1934 tot een groot publiek hem voor het eerst in levende lijve hierop kon zien aankomen. In Amsterdam uiteraard…

Bron: Sinterklaas Lexicon

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Anja: "We waren met een groep van 14 volwassen familieleden en iedereen heeft goed meegedaan. Niet alle opdrachtjes zijn voor onze groep geschikt, maar ik heb de leukste en beste eruit gehaald en die opdrachtjes hebben we gespeeld. We hadden er een avondvullend programma aan.

We hebben een super te gekke avond gehad. De volgende dag had ik spierpijn van het lachen. Het was geweldig!"

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Het Sinterklaas Surprisespel viert een avondje Sint op een heel nieuwe manier, waarbij er echt AANDACHT is voor elkaar. Ik ben fan!"
Inge Schilders - bedenker van Kleine Avonturen

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...