3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

5 december: Valentijnsdag van de Gouden Eeuw

Valentijnsdag vieren we op 14 februari. Op die dag kun je de man of vrouw die je stiekem aanbidt anoniem de liefde verklaren. Maar wist je dat je dit een paar honderd jaar terug op 5 december deed?

Het heette toen geen Valentijnsdag; het was toen ook al de feestdag van de heilige Nicolaas die vanaf de 17e eeuw niet alleen beschermheer was van vissers en kooplieden. Hij kreeg er de functie van goet-hylick-man bij: huwelijksmakelaar (verbasterd naar goedheiligman, een titel die we nu nog gebruiken voor de Sint). En als huwelijksmakelaar werd Sint Nicolaas dus tevens beschermer van huwelijk en gezin.

De verliefde jongens stuurden echter geen brieven of kaartjes vol hartjes. Ze gaven marsepein of speculaas. Als je als meisje een speculaaspop kreeg, dan betekende dit dat je een aanbidder had. Deze pop werd ook wel een speculaasvrijer genoemd. Er stond een afbeelding op van een heilige of van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Freia.

Later kwamen de suikergoed harten in gebruik. (Wie ooit de boeken van Joop ter Heul gelezen heeft, is hierin het suikerhart tegengekomen als anonieme liefdesverklaring.) Wat je in elk geval niet wilde krijgen was een taai-taai pop, want die waren juist als belediging bedoeld…

Bron: Sinterklaas Lexicon van Marie-José Wouters

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Extra bonussen als je een van de spellen bestelt!

Chai kruiden + bisschopswijnrecept

Bisschopswijn wordt extra lekker als je deze maakt met Chai kruiden! Om dit te kunnen ervaren krijg je 30 gram Chai en het geheime bisschopswijnrecept van Biothee bij je bestelling opgestuurd.

Het Grote Sinterklaas Kookboek 2 recepten uit Het Grote Sinterklaas Kookboek

Iedereen die het Sinterklaas Surprisespel aanschaft, krijgt als extra bonus 2 lekkere recepten uit Het Grote Sinterklaas Kookboek van Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jacht. Het gaat om het recept voor schuimletters en voor snoepfiches. Deze recepten zijn speciaal uitgezocht om te kunnen gebruiken bij "Chocolade Anagram" (surprisespel) en het Surprisespel Oefenbord (extra download).

Klik hier voor alle aanbiedingen in de webshop