3 kadootjes om alvast in de stemming te komen...

Gratis download: Sinterklaas aftelkalender 2011 Het virtuele schoentje is al voor je gezet! Gratis planner voor de organisatie van pakjesavond
Sinterklaas aftelkalender Virtueel schoentje Pakjesavond planner

5 december: Valentijnsdag van de Gouden Eeuw

Valentijnsdag vieren we op 14 februari. Op die dag kun je de man of vrouw die je stiekem aanbidt anoniem de liefde verklaren. Maar wist je dat je dit een paar honderd jaar terug op 5 december deed?

Het heette toen geen Valentijnsdag; het was toen ook al de feestdag van de heilige Nicolaas die vanaf de 17e eeuw niet alleen beschermheer was van vissers en kooplieden. Hij kreeg er de functie van goet-hylick-man bij: huwelijksmakelaar (verbasterd naar goedheiligman, een titel die we nu nog gebruiken voor de Sint). En als huwelijksmakelaar werd Sint Nicolaas dus tevens beschermer van huwelijk en gezin.

De verliefde jongens stuurden echter geen brieven of kaartjes vol hartjes. Ze gaven marsepein of speculaas. Als je als meisje een speculaaspop kreeg, dan betekende dit dat je een aanbidder had. Deze pop werd ook wel een speculaasvrijer genoemd. Er stond een afbeelding op van een heilige of van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Freia.

Later kwamen de suikergoed harten in gebruik. (Wie ooit de boeken van Joop ter Heul gelezen heeft, is hierin het suikerhart tegengekomen als anonieme liefdesverklaring.) Wat je in elk geval niet wilde krijgen was een taai-taai pop, want die waren juist als belediging bedoeld…

Bron: Sinterklaas Lexicon van Marie-José Wouters

Plaats een reactie »

Geef een reactie


Met dit vette Sinterklaas pakket kan de voorpret beginnen! Sinterklaas Voorpret Pakket

12 downloads: muziek, spelletjes, recepten, een kleurplaat, extra surprisespel-opdrachten en knutselplaten om je eigen kadootjes mee te maken. Voor de hele familie kan de voorpret vast beginnen!

Ontvang het gratis wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief:


Het Sinterklaas Surprisespel maakt pakjesavond weer leuk!

Micha ter Horst: "Gistermiddag/avond voor de eerste keer het Sinterklaas surprisespel gespeeld. Het voorbereiden ging heel soepel. Van te voren nog de cadeautjes van de gasten laten stickeren en toen waren we er klaar voor. Wat was het leuk en wat hadden we een lol. Iedereen ging zwart naar huis en met leuke herinneringen. Echt super! Een aanrader. Volgend jaar weer dus."

Lees hier wat andere Sinterklaasspel klanten zeggen »

"Als jij dit jaar een keer een echt leuke, ontspannen en gezellige pakjesavond wilt - dus zonder gegraai, gezeur en ongeduld - koop dan het Sinterklaas Surprisespel. Echt, ik gebruik het nu zelf een aantal jaar en het is super leuk. Je hoeft geen surprises te maken, maar je maakt van het uitpakken van de kadootjes een spel. Het kost je 20 euro en dat is het echt meer dan waard. En je kunt het ieder jaar opnieuw spelen...
Jeroen de Jong - De Praktijkvader

Meer weten over het Sinterklaas Surprisespel? Begin hier...